САЩ отпускат още един пакет военна помощ на стойност 400 млн. долара за Украйна, който включва боеприпаси и бронирани машини, съобщиха от Пентагона.

"Обявената днес помощ в областта на сигурността на стойност 400 млн. долара включва допълнителни боеприпаси за противовъздушна отбрана, артилерийски боеприпаси, бронирани превозни средства и противотанкови оръжия", се казва в прессъобщение на Министерството на отбраната на САЩ.

Пентагонът уточнява, че в случая не става дума за поръчка на нови оръжия за Украйна, а за изпращане на вече наличните в американските военни складове оръжия.

Пакетът от помощи включва по-специално 32 бронирани машини Stryker, ракети за зенитно-ракетни комплекси Patriot и NASAMS, както и за РСЗО HIMARS.

Освен това САЩ ще доставят на Украйна преносими зенитно-ракетни комплекси Stinger и Javelin, артилерийски снаряди с калибър 155 и 105 mm, ракети за противотанкови ракетни комплекси TOW, неуправляеми ракети Hydra-70 и около 28 млн. боеприпаси за стрелково оръжие.

Пентагона потвърждава: Руска "Кинжал" беше свалена

Пентагона потвърждава: Руска "Кинжал" беше свалена

Русия до този момент не е потвърдила използването й на 4 май

По данни на Пентагона от февруари 2022 г. досега САЩ са предоставили на Украйна военна помощ на стойност 43 млрд. долара.