Новият американски посланик у нас Н. Пр. Кенет Мертен се срещна с председателят на Народното събрание Росен Желязков, както и със служебния премиер Гълъб Донев.

По време на разговорите с Желязков и Мартен бяха обсъдени възможностите за задълбочаване на стратегическото партньорство и сътрудничество между България и САЩ.

Друга тема бяха възможностите за продължаване на енергийна диверсификация на страната - достъпа до втечнен природен газ, изграждането на междусистемни газови връзки, както и осигуряването на доставките на свежо ядрено гориво.

Председателят на парламента и Н. Пр. Кенет Мертен обсъдиха и продължаване на модернизацията на българската армия, интеграция на страните от Западните Балкани, укрепването на върховенството на закона и подкрепа за Украйна. По време на срещата бе засегната и темата за включването на България в Програмата на САЩ (Visa Waiver Program) за безвизови пътувания.

Новият американски посланик ни похвали за напредъка в енергетиката

Новият американски посланик ни похвали за напредъка в енергетиката

Работим ръка за ръка със САЩ по стратегически въпроси

Премиерът Гълъб Донев прие в Министерския съвет американския посланик с увереност, че България и САЩ ще продължат да поддържат традиционно добрия диалог, както и развитието на сътрудничеството във взаимен интерес.

Донев даде висока оценка за подкрепата на САЩ за модернизацията на българските Въоръжени сили и придобиването на нови способности, както и за постигането на енергийна диверсификация на страната и региона.

В рамките на срещата министър-председателят изтъкна, че включването на България в Програмата за безвизово пътуване (VWP) остава основен приоритет за страната ни. България също разчита на подкрепата на САЩ в процеса на присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), подчерта Донев.

Сигурността и отбраната обсъдиха Милков и новият американски посланик

Сигурността и отбраната обсъдиха Милков и новият американски посланик

Високо бяха оценени предприетите постъпки за постигане на енергийна диверсификация