Предложеният от правителството бюджет не е добър, защото под рубриката "борба с кризата" се прокарват някои предизборни предложения и мерки, които струват доста скъпо.

Това заяви пред bTV председателят на парламентарната Комисия по труд и социална политика Хасан Адемов.

"Почти няма нещо, което да не е предизборно", подчерта Адемов.

Той отбеляза, че политиката по доходите е важна и трябва да е приоритет. В същото време обаче изрази притеснение, че с допълнителните 50 лв. към пенсиите например, без значение в какъв размер са те, се дава лош знак към младите, които в момента трупат осигурителен стаж.

Кабинетът одобри закона за бюджета за 2021 г.

Кабинетът одобри закона за бюджета за 2021 г.

В средносрочен план се очаква дефицит от 5 % от БВП за 2021 г., 1,9 % за 2022 г. и 2,3 % от БВП за 2023 година

"При всички положения ще има някаква промяна в положителна посока. Този ресурс е 1 млрд. 770 млн. повече за пенсии. Само че когато ги насочваме тези разходи към пенсионната система, трябва да сме наясно, че структурата на пенсионния модел не трябва да бъде накърнена, защото това ще засиви усещането за несправедливост. В резултат на тази мярка 1 млн. и 12 хил.български пенсионери ще получат един и същи размер на пенсията, независимо от техния осигурителен принос", обясни Адемов.

По думите му, за да може да бъде реализиран този размер на пенсиите, всеки месец бюджетът трябва да додава, освен техния осигурителен принос, по 90 млн. допълнително, или над 1 млрд. на година.

Горанов щял да спре Бюджет 2021, такова харчене нямало и при Тодор Живков

Горанов щял да спре Бюджет 2021, такова харчене нямало и при Тодор Живков

Боян Дуранкев не е чувал за "антипандемичен" бюджет

"Ние даваме лош знак на тези, които започват сега осигурителния си път. В осигурителната система най-важно е да има баланс между осигурителния принос и осигурителното плащане. Лошият знак към младите хора е, че идва едно правителство, което взема политическо решение и казва - размерът ще бъде еди какъв си", коментира още Адемов.

Според него новият бюджет "слага началото на края на финансовата стабилност".

По отношение на кризата с коронавируса и новата вълна от заболели, Адемов заяви, че част от гражданите нямат доверие на мерките, което е пряко свързано с доверието към управляващите.