В Москва завърши срещата на министъра на външните работи Ивайло Калфин с руския му колега Сергей Лавров.

На пресконференция след срещата стана ясно, че руската страна е доволна и се надява, че ще бъдат спазени сроковете, определени от президентите на България, Гърция и Русия за подписване на договореност на петролопровода Бургас - Александруполис, предаде БНР.

Що се отнася до нова договореност с Газпром, руската страна е удовлетворена от развитието на разговорите и се надява следващата седмица, когато в София гостува делегация на Газпром, намеренията да бъдат отразени в договореност.

Припомняме, вчера министър Румен Овчаров представи на лидерите на управляващата коалиция проектомеморандум за договор между Булгаргаз и Газпром. Подробности не бяха съобщени, стана ясно само, че другата седмица може да има политическо решение за подписване на този договор.

На среща с Калфин кметът на Москва Юрий Лужков споделя за липсата на имамбаялдъ на пазара в страната.

Ще бъдат адаптирани няколко споразумения във връзка с българското членство в Евросъюза, като Ивайло Калфин подчерта, че ще бъдат използвани пълноценно механизмите на двустранната междуправителствена комисия именно в тази насока. 
Най-големият проблем, който Ивайло Калфин посочи, е дисбалансът в търговския стокообмен, който тази година може да достигне 3 млрд. долара.

Именно заради това българският министър каза, че трябва да бъдат взети всички мерки за частична компенсация.
По думите му те трябва да включват облекчение в търговията, свързана с подобряването на транспортната инфраструктура, на транспортните комуникации, на евентуален строеж на нова фериботна линия.

ДСБ предупреждава
Нараства енергийната ни зависимост от Русия 

Относно руските санкции срещу България и Румъния за месо поради зарази в България министър Лавров каза, че вероятно става дума за недоразумение, тъй като няма руски санкции.
Лавров посочи, че има санкции срещу България и Румъния от съответните европейски институции и Русия, спазвайки и приемайки европейските стандарти, също спазва забраната срещу България и Румъния.

Според министъра, предаде БТА, Русия ще се опита да реши проблема, "когато ЕС също вземе решение".

Двамата министри приеха също страните да отбележат съвместно 130 години от освобождението на България.