От началото на наводненията в части от страната действията на всички ведомства са били адекватни, заяви транспортният министър Георги Гвоздейков пред Нова телевизия.

"Информацията от сутринта е, че ситуацията вече се нормализира, нивата на язовирите са в спад", заяви Гвоздейков.

Той смята за неуместни критиките на вицепрезидента Илияна Йотова, че кабинетът не се справя с проблемите след поройните дъждове.

Гвоздейков каза още, че обявената от него ревизия в Министерството на транспорта ще обхване периода от началото на годината, а не само последните три месеца.

Стана ясно също, че в петък са назначени нови зам.-министри - с ресори жп транспорт, воден транспорт и телекомуникации и съобщения. "Основният критерий, който съм търсил, е експертизата", обясни той и увери, че заместник-министрите не били политически ангажирани. "Инж. Бисер Минчев поема жп транспорта. Той има дълъг опит в НКЖИ. Водният транспорт е поверен на Анна Натова. Тя също е с голям опит в ДП "Пристанищна инфраструктура". Григорий Григоров поема телекомуникациите и на него ще се разчита да реши проблемите в "Български пощи".

Правителството назначи още трима зам.-министри

Правителството назначи още трима зам.-министри

Ирена Димитрова е върната на длъжността заместник-министър на външните работи

Освен това Георги Гвоздейков съобщи, че в петък са спрени поръчки за железопътния транспорт, а през следващата седмица ще спре и други. Причината била в нарушени процедури. "Има заложени за изпълнение неща, които нямаме ангажимент по ПВУ, те трябва да бъдат финансирани от държавния бюджет и го натоварват", уточни той. Имало процедура за подвижен състав, която не била преминала през становище на Фонда на МФ, както и заложени за изграждане 4 ремонтни бази на територията на страната, без информация колко ще струват и откъде ще се вземат парите. Транспортният министър посочи, че въпросните процеси ще се оптимизират и ще бъдат стартирани отново.

Над 2,3 млн. лв. публични средства, ползвани не по предназначение, засече АДФИ за година

Над 2,3 млн. лв. публични средства, ползвани не по предназначение, засече АДФИ за година

Нарушения са открити и при 40% от 1 008 проверени обществени поръчки