МС одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт. С него се предлагат ефективна регулация на атестирането и конкурсите за съдии, прокурори и следователи.

Към ВСС се създава комисия "Професионална етика и превенция на корупцията". Кабинетът констатира, че практиката по прилагането на сега действащия Закон за съдебната власт показва липсата на механизъм за проверка на нравствените качества на новоназначените и на работещите в съдебната власт магистрати.

Проектът предлага ефективна регулация на атестирането - то ще се провежда в два случая: при придобиване на несменяемост и периодично на всеки 3 години.

Създава се още един орган по атестирането - атестационни комисии. Прецизират се и критериите, по които ще се извършва атестиране на магистрати.

Процедурата за проверка на нравствените качества на кандидата ще се прилага при провеждане на всички процедури по този закон - за младши съдии и младши прокурори, за първоначално назначаване, за кариерно израстване и за назначаване на административни ръководители в органите на съдебната власт.

Промените трябва да доведат до превръщането на атестирането от чисто формален процес в действен инструмент за разграничаване на работещите от неработещите магистрати.

Други изменения и допълнения в ЗСВ са свързани с правомощията на ВСС. Предвижда се ВСС ежегодно да анализира и отчита степента на натовареност на органите на съдебната власт.

Въз основа на това той ще определя броя на съдиите, прокурорите и следователите по съдилища, прокуратури и следствени органи. ВСС ще може да разкрива и нови длъжности, да закрива и създава съдилища, да променя съдебни райони.

Предлага се ВСС да има възможност да налага всички дисциплинарни наказания, предвидени в закона за съдебната власт, а не само най-тежките.

С промените също така се цели гарантиране на пълна прозрачност на процеса на избор на административни ръководители. Кандидатите ще се оповестяват публично за обществено обсъждане.