Централната избирателна комисия (ЦИК) ще бъде съставена от 19 членове, като се изменя част от методиката, по която те ще се избират или назначават.

От сега нататък ръководството на ЦИК - председателят, двама зам.-председатели и секретар, ще се избират от Народното събрание, а останалите членове ще се назначават с указ на президента по предложение на парламентарно представени в родния или в европейския парламент партии.

Това решиха депутатите от временната комисия за изработване на нов изборен кодекс на второ четене, като предстои промените да се гледат и в пленарна зала, преди окончателно да влязат в сила.

До този момент целият състав на ЦИК се назначаваше с указ на президента. В първоначалната идея на левицата беше заложено всички членове на комисията да се избират от Народното събрание след изслушване, но заради атаки от страна на президента и опозицията БСП даде „заден ход".

Нов момент е фактът, че предложенията, отправени към президента, вече ще бъдат изслушвани от партиите на заседание на правната комисия, преди да бъдат предложени за назначение. Мая Манолова пък обеща от името на БСП половината от техните предложения да бъдат предоставени изцяло на неправителствени организации.

От "Атака" пък специално настояха в текстовете, касаещи правото на предложение на партии, които не са попаднали в състава на Народното събрание, но имат представители в Европейския парламент, да влезе текст, уреждащ обстоятелството, от чия листа са избрани съответните евродепутати. Идеята на националистите е да се ограничи политическото номадство, тъй като в момента и двамата избрани с тяхната листа евродепутати вече не са част от партията.

Не се прие обаче предложението на "Атака" ЦИК да се съставя на паритетен принцип, като вместо това остават квотите в зависимост от броя народните представители. По този начин ГЕРБ ще имат най-много представители в

На днешното заседание присъства и директорът на Института за изследване на публичната среда и един от най-активните протестиращи срещу кабинета "Орешарски" Антоанета Цонева.

Институтът на Цонева има редица предложения към новия Изборен кодекс, като голяма част от тях са намерили място в него от името на БСП. Днес Цонева не остана доволна от промяната на философията при методиката за избор на ЦИК, но Манолова оправда това с атаките, които левицата е получила.