Проект на декларация, осъждаща опита за насилствена асимилация на българските мюсюлмани одобри комисията по правата на човека и вероизповеданията.

С документа се предлага на парламента да заяви, че категорично осъжда асимилационната политика на тоталитарния комунистически режим спрямо мюсюлманското малцинство, включително и т.нар. Възродителен процес.

Обявяваме прогонването над 360 000 български граждани от турски произход през 1989 година за форма на етническо прочистване, извършено от тоталитарния режим", се казва в декларацията.

С нея се призовава българското правосъдие и главния прокурор да възобновят делото срещу виновниците за т.нар. Възродителен процес и се заявява, че опитът той да се покрие с давност прехвърля вината от конкретните виновници към целия български народ.
Тази декларация я дължим на българските турци, на тези, които се изселиха, и на тези, които останаха, каза вносителят Иван Костов.

Той е категоричен, че парламентът трябва да приеме декларацията и изрази надежда тя да бъде единодушно подкрепена. „Така ще дадем историческа оценка на събитие, от което искаме по-бързо да се дистанцираме", каза Костов.
По думите му, ако БСП искрено се е извинила, а не само за да влезне в ПЕС, ще трябва да гласува тази декларация.

По време на обсъждането в комисията Юнал Лютви от ДПС подчерта, че Възродителният процес е най-тежкото престъпление на тоталитарния режим. „Няма демократично мислещ човек, гражданин на България, който да не подкрепи текст, осъждащ Възродителния процес - този позорен акт на тоталитарния режим", изтъкна Лютви.

Иван Костов подчерта, че досега - 20 години след Възродителния процес - не е приемана категорична позиция от парламента.
При обсъждането на проекта партньори на БСП от КБ изразиха съмнения в ползата от документа и гласуваха „въздържал се".
По-добре да се насочим към актуални злини, отколкото да се връщаме 20 години назад, каза Александър Радославов. Той изтъкна и че 40 парламент е приел вече документ, осъждащ тоталитарния режим.