Народното събрание за пореден път отхвърли искането на ДСБ да бъде изслушан премиера във връзка с продължаващите учителски протести, предаде БНР.

„Сега вече протестът се превръща в политическо действие".

С тези думи лидерът на ДСБ аргументира искането за изслушване на премиера Станишев за действията на правителството по отношение на учителските протести. Според Иван Костов с управлението си, министър-председателят предизвиква криза.

„Криза има в управлението на страната, предизвикана от политизацията на стачката и от крайно неотстъпчивата и спорна позиция на министър-председателя, която той заяви пред медиите. ако трябва по някакъв начин Народното събрание да участва в този ебат, то е да подкрепи намирането на решение и да се преустанови задълбочаването на кризата в управлението на страната", каза Костов.

От ДСБ обявиха още, че парламентът прави опити да стане посредник в решаването на кризата. ако комисиите по образование и по бюджет дойдат министрите ще се засилят очакванията, че в Народното събрание ще се решивъпрос, който е между правителството и учителите.

Иван Костов: 

Пари, в буквалния смисъл на думата има, но изглежда няма желание да бъдат заделени за тези нужди

От своя страна председателят на парламента Георги Пирински категорично опроверга твърденията, че Народното събрание се готви да стане посредник в решаването на кризата в образованието.

„Парламентът не е и не може да бъде посредник. той не може да отклони искането за изслушване, но в никой случай не може да стане посредник в диалога за преговори между двете страни. Както също знаете, се получават онези ситуации, за които споменахте именно когато в пленарна зала се политизират въпросите, а не когато те се гледат спокойно и професионално в комисиите," заяви Пирински.

Пред журналисти в кулоарите на парламента Костов заяви, че средства за заплати на учителите има, но правителството няма желание да ги използва за тези нужди, предаде БТА.

Костов отбеляза, че за втори път ДСБ кани министър-председателя да бъде изслушан в НС, но мнозинството го крие от народните представители. Според него, от отговорите на министър-председателя пред медиите може да се направи извод, че е излъгал за това, че разходите за образование ще бъдат 5 процента спрямо БВП, че средната работна заплата на учителите ще бъде колкото заплатата в бюджетната сфера, и е излъгал, за да бъде избран за министър-председател.

"Ако той иначе потърси аргументи за позицията на правителството по отношение на стачката, няма да намери такива", каза председателят на ДСБ.

Костов каза, че разчетите на ДСБ повтарят тези на синдикатите и от тях се вижда, че ако се даде желаното увеличение от 25 процента на учителите от първи октомври, разходите, с които ще се натовари бюджета са между 37.5 млн. лв. и 40 млн.лв. и няма нужда да се търсят допълнителни средства за това, защото преизпълнението на бюджета ще даде допълнителна възможност от 100 млн. лв. разходи за образование през тази година.

"Пари, в буквалния смисъл на думата има, но изглежда няма желание да бъдат заделени за тези нужди", коментира Костов.

Според него освен това се повдига цялото изпълнение на бюджета за следващата година и няма нужда да се печатат пари.

"При повишения брутен вътрешен продукт в номинално изражение, вследствие инфлацията, тези пари автоматически ще дойдат, и за следващата година няма нужда да бъдат търсени, за да решат въпроса с учителските искания", посочи Костов.

По думите му трябва сериозно да се преговаря, защото стачката е преминала в политически действия, които показват криза и политическа неспособност на правителството да управляват положението.

Депутатът от ДСБ Веселин Методиев допълни, че ако се стигне до излизане в стачка и на университетите, това вече ще е ескалация, с която правителството съвсем няма да може да се справи.