Със 125 гласа "за", 16 против и трима въздържали се парламентът прие доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2005 година.

Това съобщи пред журналисти председателят на парламентарната комисия по отбрана Ангел Найденов, цитиран от БНР.  

Обсъждането на доклада беше на закрито заседание на Народното събрание, което продължи около три часа. По време на обсъждането е било направено предложение докладите да се внасят до края на първото тримесечие на следващата година и то е било възприето от министъра на отбраната, каза Найденов.

3 са основните варианти, по които ще се търсят допълнителни финансови средства за отбраната в бюджета за 2007 година, каза Ангел Найденов.

Освобождаването на сделки за отбраната от митнически такси, както и ефективното използване на излишните средства за инфраструктура и военна техника, ще бъдат предложенията за осигуряването на допълнително финансиране, подчерта той.

Министър Веселин Близнаков съобщи, че е разпоредил докладът за 2006 година да бъде готов до 28 февруари. Той отбеляза, че според доклада въоръжените сили са изпълнили основната си задача по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната.

Близнаков посочи, че в хода на днешната дискусия е получил по-голяма степен на увереност, че въпросът за бюджета за отбраната ще бъде решен в следващите десетина дни.