Народното събрание одобри промени в Закона за местните данъци и такси, които предвиждат данъчните оценки на недвижимите имоти да се увеличат с 20 %, предаде БНР.

Дискусия в залата предизвика въпросът защо точно с 20 % се увеличават данъчните оценки и какъв ще е ефектът от това за общинските бюджети.

От ОДС не подкрепиха промените заради факта, че с това пък ще се повиши такса "Смет" за фирмите. Това увеличение ще окаже влияние и върху останалите данъци, като данък "Наследство", сделки при прехвърляне, при дарение и при продажба.

Заместник-министърът на финансите Георги Кадиев обясни, че дори от нотариусите не са могли точно да вземат статистика за цените, на които се продават имотите и спрямо реалните пазарни цени 20 % е приблизителна сума, регистрирана от НОИ.

Общинският съвет ще разсрочва и отсрочва задълженията за местните данъци над 30 000 лева или за срок повече от една година, това предвиждат още промените в Закона за местните данъци и такси. Промените въвеждат такса за издаване на удостоверения и други документи по гражданското състояние.

Припомняме, НС прие днес на първо четене и Закона за акцизите и данъчните складове.