От Демократи за силна България настояват парламентът да разследва сигналите, че служители на Националната служба „Охрана" са правили разработки за български политици, съобщиха от ДСБ.  

Уволненият преди дни служител на НСО Николай Марков заяви пред журналисти, че многократно е подавал сигнали за извършването на такава дейност, но те са останали без резултат, като междувременно е получавал предупреждения заради активността си по случая.

Днес Марков изложи данните, с които разполага, пред парламентарната група на ДСБ.

През 2002 г. той е изпратил доклад до президента Георги Първанов, с който го е информирал за разработките на НСО.
Документът е заведен с входящ номер и според Марков е докладван на държавния глава, но по него не е взето отношение.

Парламентарната група на ДСБ настоява Народното събрание да създаде анкетна комисия на паритетен принцип, която да разследва случая.

„Не мога да коментирам възможностите на НСО да извършва такива разработки, затова настояваме за комисия.
Но Николай Марков говори аргументирано, с документи. Той е четвърто поколение офицер, заяви пред  нас че прави всичко за честта на пагона" - коментира депутатът от ДСБ Атанас Атанасов, който е бивш шеф на контраразузнаването.

През последните пет години Николай Марков четири пъти е бил уволняван от НСО, като впоследствие е възстановяван на работа.
Сега той отново е уволнен с мотива, че е заплаха за националната сигурност.
За уволнението му е съобщено снощи, като на улицата  неочаквано са му били отнети служебната карта и оръжието.

Уволненият служител е категоричен, че макар и трудно, твърденията му могат да бъдат доказани и че ще направи всичко необходимо да се прекрати противоречащата на демократичните и законовите принципи дейност в НСО. Според него колегите му се страхуват да говорят за случващото се.       

Марков е решен да атакува в съда уволнението си, като дори не е сигурен дали е издадена заповед.

Отправените от подп. Марков обвинения са напълно безпочвени и накърняват авторитета и достойнството на службата
                  НСО

Междувременно от НСО разпространиха официално съобщение, в което се казва, че отправените от подполковник Николай Марков обвинения за събиране от служители на НСО информация за охранявани от службата  лица са напълно безпочвени и накърняват авторитета и достойнството на службата.

Служителите на НСО стриктно спазват и ще продължат и занапред да се придържат към изискванията на Закона за отбраната и въоръжените сили на България  (ЗОВСРБ) и Правилника за устройство и дейността на НСО.

Подполковник Николай Марков, се казва в изявлението, е уволнен дисциплинарно от кадрова военна служба след извършена служебна проверка заради извършени от него дисциплинарни нарушения.
За близо 14-годишния си стаж е наказван 6 пъти за системни нарушения и неспазване изискванията на ЗОВСРБ.

Националната служба за охрана сезира прокуратурата за проверка по достоверността на изявленията  на Марков, уточняват от НСО.