Искаме избори, защото не се осъществява програмата на правителството. Това заяви в интервю за Нова телевизия Румен Гечев от „БСП - Лява България”. Той влезе в спор с Десислава Атанасова от ГЕРБ относно това дали са нужни предсрочни избори точно сега и прави ли са управляващите да говорят за предстоящ хаос при евентуални такива.

Гечев е категоричен, че направените от правителството обещания не се спазват. Премиерът обещавал растеж от 3-4 %, а в момента, по думите на социалиста, лазим по дъното с 1,5 %.

Въпреки обещанията за чужди инвестиции, в първото тримесечие се отчитал спад с 6-7 пъти в сравнение с миналата година. Отрицателна била оценката на външния пазар и световната икономика. Жизненият стандарт не расте, аргументира още Румен Гечев необходимостта от предсрочни избори.

В отговор на тези критики герберката Десислава Атанасова заяви, че за БСП картината винаги изглеждала страшна, особено когато не управлявали. Още по-страшна изглеждала обаче, когато те управляват, смята Атанасова.

Според нея не е лошо, когато се критикува, тъй като именно това е работата на опозицията. В момента тази функция била иззета от Реформаторския блок и АБВ.

Ако БСП не заяви опозиционна линия на поведение, те приключват”, коментира от своя страна Десислава Атанасова.

Гечев контрира, че десните е трябвало да пестят от бюджета, а ГЕРБ го товарели с рекордния в историята на България 16 млрд. лева нов дълг. Социалистът призова управляващите да отговорят на хората какво се случва с предизборната програма, която не се изпълнява. 

АБВ напуснаха коалицията, защото корабът потъва. Те видяха, че идват предсрочни избори. Ако бяха останали с вас да управляват, щяха да приключат”, заяви още Гечев, обръщайки се към Атанасова.

Той оценява като много малка вероятността някоя партия да има абсолютно мнозинство. БСП нямало да правят безпринципни коалиции, категоричен е той.