Правителството прие решение за Националната спортна академия (НСА), с което се запазва целостта на Водната учебна база на НСА „Васил Левски", намираща се между Равда и Несебър - обект с национално значение.

Премиерът Бойко Борисов каза пред министрите на правителственото заседание, че случая с базата на НСА е опасен прецедент. По думите му може да се окаже, че с едно съдебно решение на един декар от магистрала, пречиствателна станция или проект като „Южен поток" или „Набуко" някой да дойде да го загради и да каже, че тук вече няма да е магистрала или няма да е поток с тръби.

„Затова го вкарваме втори път (решението за базата) и искрено се надявам хората от съдебната система да ме разберат правилно, както и кабинета, че това се оказва опасен прецедент", каза Борисов.
Той добави, че има висши учебни заведения с реституирани имоти в дворовете им и на входовете им, което според него граничи с безумието.

Ректорът на НСА доц. Пенчо Гешев, видимо доволен, от правителственото решение каза на излизане от Министерския съвет, че с този ход правителството стабилизира ситуацията около базата и изтъкна, че наистина тази уникална база остава база с национално значение.

Доц. Гешев не пропусна да изтъкне и приноса на студентите от НСА и студентските съвети и им изказа благодарност. По въпроса дали е сигурно, че ще спре строителството в базата, доц. Гешев заяви, че правителственото решение предвижда предварително изпълнение, което гарантира спирането на строителството на територията на базата.

Ректорът каза, че очаква да последват дела във Върховния административен съд. Той съобщи, че редуцираната площ на територията на Академията се състои от застроени вече части.

„Парадоксът е, че за един от тези комплекси ние имаме спечелено дело, притежаваме изпълнителен лист, но се получи доста силна реакция от страна на посолствата на Великобритания и Холандия, тъй като в тези сгради живеят техни граждани и добросъвестни купувачи", каза Гешев. Той посочи, че тази постройка би трябвало да бъде съборена. „Правим в момента компромис, за да се решат по-лесно проблемите на базата", добави той.

Според него, ако не се удържи базата да е с национално значение, след години НСА отново ще спечели делата. „Защото в момента е ясно, че голяма част от реституираните имоти, са реституирани криминално, за което вече има и повдигнати обвинения срещу длъжностни лица", поясни Гешев. Той обясни още, че тъй като тези дела не могат да спрат строителството ще стане така, че след години Академията пак ще е спечелила делата, но базата няма да е в сегашния вид. „Последният реституционен акт е фалшивият нотариален акт на председателя на Окръжен съд Бургас Вълков, който е 12 дка - територия, която беше общинска, разположена непосредствено пред хотела или учебния корпус на НСА", добави ректорът.