В рамките на едни лични отношения съм направила всичко възможно да работя достатъчно добре с всички партньори в управлението. Това заяви вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова в ефира на БиТиВи. Думите й са по повод коментари за влошени отношения и противоборство между нея и председателя на ПГ на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов.

Според Румяна Бъчварова „няма проблеми” в отношенията й с Цветанов или поне при една среща миналата седмаци е уточнено взаимното желание да работят заедно добре и проектът за реформа в МВР да бъде представен публично.

Бъчварова отказа да коментира днешните изявления на Цветанов по въпроса за предлаганите от ведомството промени. „Какво мога да коментирам? За мен остава да обявя смисъла на тази реформа и да носи своята отговорност”, отсече Бъчварова.

Вътрешният министър заяви, че „правим всичко възможно” да не се връщат мутренските времена, а и да няма такова усещането в обществото. Според Румяна Бъчварова тези мутренски времена не са се върнали, най-малкото защото ситуацията е доста по-различна от времето през 90-те години.

Въпреки тази си убеденост, Бъчварова обяви: „Няма да допуснем отделни групи да реализират това (бел.ред. намеренията си). По думите й това са хора, които се облагодетелстват от контрабандата, мутрите - те искат да разклатят МВР.

Именно затова и тя се противопоставя на всяка необоснована критика към МВР, подвеждането на общественото мнение, както и неверните факти и аргументи.

Не възприемам лично тези нападки. Тълкувам ги наистина като атака към МВР”, заяви Румяна Бъчварова и продължи с обяснението, че такива атаки са атаки и спрямо българската държавност.

С такива критични, но неверни твърдения, „хората, които мечтаят за връщането на времето на бухалките, получават криле”, допълни Бъчварова, като заяви, че МВР да остане в състояние, в което да може да им се противопостави.
Включително това се отнася и за охраната на границата и опасността от нова и голяма бежанска вълна.

Тя обаче посочи, че ако не се направи реформа в МВР и ако реформата спре, тогава „ще имаме едни хора със заплати, но просто няма да имаме МВР”.

Иначе Бъчварова обяви, че е налъно съгласна с мнението на главния прокурор Цацаров, че е необходима смяна на модела за постоянно присъствие на жандармерия в малките населени места и на полиция по градовете.
По-рано днес - след съвместно заседание на МВР и прокуратурата, на което присъства и премиерът Борисов, главният прокурор даде за пример по отношение на сигурността "една наша южна съседка".