С присъствието си всички казваме на терористите: Няма да ни прекършите! Прогресивното човечество застава заедно в борбата срещу тероризма”.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред български медии в централата на ООН в Ню Йорк, след като взе участие в пленарното заседание на срещата на високо равнище по широкомащабните мигрантски и бежански потоци.

Световните лидери не поеха конкретни ангажименти и задължения за справянето с бежанската криза

Световните лидери не поеха конкретни ангажименти и задължения за справянето с бежанската криза

Приеха декларация, че трябва да се справят с проблема

Свидетели сме на исторически и знаков консенсус по т.нар. Декларация от Ню Йорк за съвместни действия по управлението на мигрантските и бежанските потоци. България е част от този консенсус с призива за цялостно прилагане на действащите споразумения за реадмисия, изтъкна той.

Снимка 254178

Източник: БГНЕС

През 2018 г. ще бъде приета глобална обвързваща договореност по управлението на мигрантските и бежанските потоци, обяви президентът.

Международната организация по миграция бе интегрирана с консенсус към усилията на ООН в тази посока, което е крачка в правилната посока, посочи държавният глава.

Посланието е ясно – ще си сътрудничим всички заедно. Даваме си сметка за трагедията на 265 милиона мигранти в света, а тенденцията е броят им да се увеличава. Затова всички политици действаха адекватно и отговорно. Ангажиментът на всички държави за общо действие, сигурен съм, ще доведе до очакваните от гражданите резултати“, заяви президентът Росен Плевнелиев.