България ще поддържа изтребителите МиГ-29 не само до пристигането на първите F-16, а и след това, стана ясно от думите на военния министър Тодор Тагарев.

"Ще поддържаме МиГ-29 не само до пристигането на първите F-16, а дотогава, докогато можем да изпълняваме изцяло функцията "еър полисинг" с новия самолет", заяви той в ефира на Нова телевизия.

Преди дни, припомняме, правителството реши двигателите на родните изтребители да бъдат ремонтирани в Полша.

Тагарев мина по редица теми от конспекта. Що се касае до заплахата на Русия да не допуска излаза на украински кораби след излизането на Москва от зърнената сделка и случая с абордажа на кораб преди дни, за който руснаците са имали съмнения, че нарушава забраната, той коментира: "За последните 48 часа има над 100 кораба, които се движат от юг на север (неясно обаче дали става въпрос за украински съдове и само за движение от юг на север, а не от север на юг - б.р.). Проблемът е, че Русия без да има някакви решения на международните органи, сама налага такива режими и агресивно. Не можем да изключим този вариант (Русия да атакува кораб в българската изключителна икономическа зона - б.р.). Над 100 кораба за 48 преминават, руски военни кораби извършват някакви действия. Те не са пряко забранени, но има режими, които трябва да се следват, с които те не се съобразяват."

Тагарев: Русия преследва интересите си с всички възможни средства

Тагарев: Русия преследва интересите си с всички възможни средства

Москва има по-големи претенции от отнемането на лицензи на български предприятия

Според Тагарев ще е по-безопасно за корабния трафик да преминава през териториалните води на Румъния и България, НАТО-вски държави. "И сега някои кораби преминават през териториалните ни води. Това не са военни въпроси, а се регламенират от Международната морска организация. Няма някакви ограничения да не се преминава през териториални води."

"От първия ден на агресията стои въпросът възможна ли е война между НАТО и Русия в Черно море. Не можем да изключим и такъв вариант, но наше водещо съображение е да не отидем към ескалация и да се предотврати такъв вариант. Това зависи от действията на Русия, тя провокира НАТО постоянно. Тези затваряния на зони в нашето икономическо пространство, т.нар. учение е удължено за пореден път до края на месеца. Големият проблем за мен тук е, че не можем да използваме пълноценно икономическите си зони", каза военният министър.

НАТО засилва разузнаването в Черно море с дронове и самолети

НАТО засилва разузнаването в Черно море с дронове и самолети

Русия създава рискове с нова зона за предупреждение в икономическата зона на България

Коментар бе даден даже и по случая с покушението срещу Алексей Петров и позицията на Атанас Атанасов, че след него ударно се активизирала руската агентура у нас. Според Тагарев това е вярно, като всеки един случай, който може да се използва от Русия, се използва. Правителството обаче взимало мерки по въпроса.

А по въпроса за шпионския скандал с тримата българи във Великобритания и защо държавата ни разбира за това чак месеци след това, министърът заяви, че причината била в недоверие в българските служби. "Това, което като гражданин ме притеснява, че двама от тримата са имали ръководна роля в изборния процес - имали са достъп до данни и т.н."

Посланик Райков: Тримата български граждани все още са в затвора

Посланик Райков: Тримата български граждани все още са в затвора

Той е получил официален отговор от английските власти