Русия преследва свои интереси с всички възможни средства, включително с използване на кораби от военноморските й сили, за да предотврати, например, износа на зърно.

Така коментира министърът на отбраната Тодор Тагарев ситуацията в Черно море, която според него е резултат от агресивната политика на Русия и съответно войната срещу Украйна.

"Това мисля, че е водещото й съображение и за да обявява за зона на учение част от нашата изключителна икономическа зона, и за случая от вчера сутринта с кораба, плаващ под флаг на Палау", посочи Тагарев.

По думите му вече е потвърдена версията, че е имало предупредителни изстрели и бординг на кораба от самия му капитан. Вчера следобед корабът премина през нашите води и вече достигна назначението си, обясни военният министър.

Според него по-скоро има рискове, отколкото опасност, нещо подобно да се случи в наши води. "Наблюдаваме ситуацията и обсъждаме различни възможности за действие", обясни той.

Корабът "Сукру Окан", по който Русия стреля предупредително, се намира край бреговете на България

Корабът "Сукру Окан", по който Русия стреля предупредително, се намира край бреговете на България

Това е първият път, в който Русия стреля по търговски кораб извън акваторията на Украйна

Министърът на отбраната коментира и информацията от днес, че Русия спира доставките на резервни части за недружелюбни страни и отнема лицензите на ремонтните предприятия, които се намират в съответните страни, в това число и България.

Русия има много по-големи претенции от отнемането на лицензите на българските предприятия, които произвеждат и ремонтират руска отбранителна техника, подчерта Тагарев и допълни, че има единични случаи, в които наши предприятия работят по такива лицензи.

Претенциите на Москва не са признати и няма да бъдат от българската държава, изтъкна военният министър.

"В тези единични случаи нашите предприятия търсят алтернативни източници на ноу-хау и съответни технологии", обясни още Тодор Тагарев.

Русия спира доставки на резервни части и отнема лицензи във военната сфера

Русия спира доставки на резервни части и отнема лицензи във военната сфера

Заради прехвърлянето на техника, оборудване и въоръжение на Украйна