Киев ще отвърне на руските атаки в Черно море. Това увери украинският президент Володимир Зеленски във видео, публикувано във вторник.

Ответната реакция е, за да гарантира, че украинските води не са блокирани и може да търгува със зърно и други стоки. Позицията идва дни, след като украински морски дронове атакуваха и повредиха руски военен кораб и танкер.

"Ако Русия продължи да доминира в Черно море, извън своята територия, да ни блокира или да изстрелва ракети по нашите пристанища, Украйна ще направи същото", заяви Зеленски.

"Ние нямаме толкова много кораби. Но Русия трябва ясно да разбере, че до края на войната ще има нула кораби, нула", закани се украинският президент.

Киев обяви края на руската доминация в Черно море

Киев обяви края на руската доминация в Черно море

След последните събития с руски кораби

Той призова Русия да спре да обстрелва украински пристанища с ракети и дронове и да позволи търговията да се осъществява.

Не стана ясно кога е бил брифингът в кабинета му в Киев, пише "Ройтерс".

Напрежението в и близо до Черно море ескалира, след като Русия миналия месец се оттегли от зърнената сделката. Руски дронове и ракети поразиха украински пристанищни съоръжения и зърнени силози.

Украйна отговори, като нанесе атаки с морски дронове срещу руски петролен танкер и военен кораб в своята военноморска база Новоросийск.

Медведев заплаши Украйна с "екологична катастрофа"

Медведев заплаши Украйна с "екологична катастрофа"

Москва ще нанесе още удари срещу украински пристанища, намекна Медведев