Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев в събота намекна, че Москва ще нанесе още удари срещу украински пристанища в отговор на атаките на Киев срещу руски кораби в Черно море и заплаши да доведе Украйна до "екологична катастрофа".

Реакцията идва, след като украински морски дрон атакува руски военен кораб в пристанището на Новоросийск през нощта на 3 срещу 4 август. Повод за заплахите на Медведев се превърна и последната атака на Украйна от тази нощ срещу танкер близо до Крим.

"Мръсниците и изродите разбират само от жестокост и сила. Явно ударите по Одеса, както Измаил и други места не им бяха достатъчни", написа Медведев в телеграм канала си.

През последните седмици Русия атакува черноморското пристанище Одеса, където е щабът на украинския флот, и Измаил, главното вътрешно пристанище на Украйна през река Дунав от Румъния, увреждайки пристанищната инфраструктура и зърнените съоръжения.

Москва, която миналия месец се оттегли от сделката, която позволяваше на Украйна безопасно да изнася зърното си през Черно море, започна атаките по пристанищата след украински удар по моста, който свързва Русия с Крим.

Организацията на обединените нации и някои западни и африкански страни призоваха Русия да се върне към сделката за зърно. Москва обаче заяви, че ще го направи само ако и когато бъде изпълнено споразумение, предназначено да улесни износа на руско зърно и торове.

Африканските лидери притискат Путин да прекрати войната в Украйна

Африканските лидери притискат Путин да прекрати войната в Украйна

Лидерите изпращат директно послание до шефа на Кремъл на голяма среща на върха в Санкт Петербург

Медведев предположи, че ответните руски удари срещу Украйна за нейните морски атаки с дронове могат да сложат край на всички шансове за съживяване на сделката за зърно.

"Ако киевската измет иска да създаде екологична катастрофа в Черно море, трябва да получи такава на част от територията си, която скоро ще падне на Полша и ще смърди векове след това", е част от гневното съобщение Медведев в "Телеграм".

"Това ще бъде окончателното им решение за сделката със зърно...", допълни заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация

Не стана ясно какъв вид екологична катастрофа има предвид Медведев. Висши руски служители по сигурността предполагат, без да предоставят доказателства, че полски войски ще бъдат разположени в Западна Украйна в даден момент, докато Русия ще задържи и разшири територията, която едностранно е анексирала в южната и източната част на Украйна, съобщава Reuters.

Киев, който провежда контранастъпление, казва, че остава ангажиран да си върне цялата територия, включително Крим.

Медведев загатна за употреба на ядрено оръжие при успех на украинската контраофанзива

Медведев загатна за употреба на ядрено оръжие при успех на украинската контраофанзива

Руските войници се грижат да не се запали глобален ядрен пожар

По-късно официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова също се противопостави на "терористичните атаки в Киев", като заяви, че те няма да останат без отговор от страна на Русия.

"Не може да има оправдание за подобни варварски действия, те няма да останат без отговор, техните автори и извършители неминуемо ще бъдат наказани", каза дипломатът.

Русия категорично осъжда тази терористична атака, която застраши не само смъртта на екипажа, но и носи заплахата от мащабна екологична катастрофа, подчерта Захарова. Тя е възмутена, че Киевският режим не бива осъден от Запада и международните организации. Украйна активно използва нови терористични методи, този път в Черно море, изтъкна още Захарова.

Официалният представител на руското външно министерство обърна внимание на факта, че Службата за сигурност на Украйна действително е поела отговорността за атаката.