Няма да бъдем европейска демокрация, преди да решим проблема с братята роми“. Тази категорична позиция заяви лидерът на новоучредената партия ДОСТ Лютви Местан по време на конференцията в Зала 3 на НДК.

В ДОСТ не разбирали интеграцията само като политическо представителство в парламента и в местната власт, а като интегриране във всички структури и системи на държавата. Местан изтъкна, че този въпрос е особено актуален за ромската общност, защото тя е „гетоизирана”.

ДОСТ със заявка да освободи избирателите от диктата на едноличното лидерство
Обновена

ДОСТ със заявка да освободи избирателите от диктата на едноличното лидерство

Турският посланик е официален гост на учредяването на партията на Местан

Интеграцията означавала циганите да бъдат обхванати в образователния процес още от предучилищния етап. Проблемът с интеграцията на циганите не бил партиен, а важен национален въпрос.    

ДОСТ ще бъде отворена и за онези избиратели и активисти на ДПС, които повече не могат да бъдат лъгани и които повече не желаят да бъдат заложници на корпоративни и олигархични интереси, обеща Местан. 

В партията му имали конкретни идеи за осигуряване на заетост на младите хора в България. Инвестирането в земеделие и животновъдство в региони с ограничен потенциал също било приоритет.

ДОСТ – здрав мост между България и Турция, убедена заместничка на Давутоглу

ДОСТ – здрав мост между България и Турция, убедена заместничка на Давутоглу

Поздрави присъстващите на учредяването от името на турския премиер

Местан не пропусна да спомене, че Турция носи отговорност за сигурността на Европейския съюз, задържайки на своя територия близо 2,7 млн. бежанци. За пореден път той изтъкна, че страните от ЕС следва да подкрепят членството й, след като покрие всички критерии.

Лютви Местан направи равносметката, че за трите години като председател на ДПС, се опитал да провежда отчетлива политика на евроатлантическа градация и проясняване на образа на партията, за да се завърне в управлението през парадния вход. Но опитът не успял

В заключение Местан изтъкна, че ще се борят за подобаващо уважение към тяхната полиидентичност - етническа, религиозна, но и национална – на български граждани.

В края на близо 50-минутното си слово Местан обобщи: „Отговорът на въпроса дали ще успеем е в нас. Зависи колко силно, всеотдайно ще работим за нашата кауза - демократична, евроатлантическа България – майка на всички свои чеда.“

Конференцията продължи при закрити врата за медиите.