Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ) се учредява в името на равноправието на всеки български гражданин, независимо на какъв език за първи път е произнесъл святата дума „мамо“ и каква вяра изповядва в Създателя. Това заяви лидерът на новата партия Лютви Местан, който бе посрещнат с аплодисменти от учредителите и гостите на учредителната конференция.

Събитието се провежда при засилени мерки за сигурност в Зала 3 на НДК, същата зала, в която през 2013 г. по време на конференция се разигра екшънът с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

ДОСТ – здрав мост между България и Турция, убедена заместничка на Давутоглу

ДОСТ – здрав мост между България и Турция, убедена заместничка на Давутоглу

Поздрави присъстващите на учредяването от името на турския премиер

„Искам преди всичко да ви благодаря за гражданската доблест и смелост днес да сте тук, въпреки натиска и репресията, на които сте подложени”, заяви Местан.

По думите му не само националисти и националпопулисти, но и представители на системни партии от триадата ляво-център-дясно подлагат на безпрецедентна атака либерализма, мултикултурализма и толерантността, сочейки ги за основни виновници за тежката криза, която изживяват Европа и светът заради бежанската вълна и тероризма в лицето на „Ислямска държава”.

Учредителите на ДОСТ на висок глас се обявявали в защита на либерализма и толерантността, защото алтернативата били авторитарните режими.

ДОСТ е троянски кон и води България към босненски сценарий, скочи ВМРО

ДОСТ е троянски кон и води България към босненски сценарий, скочи ВМРО

Призова съда да не регистрира партията на Местан

Местан даде заявка, че партията му е нова, либерална, откровено натовска и европейска и ще служи на българските граждани и избирателя.

Ще освободим избирателите от безалтернативността да гласуват за партии, чиито лидери със своята абсолютна власт отдавна са превърнали принципа за единството в принцип за единственост, незаменимост и пожизненост в духа на отречените тоталитарни модели“, се зарече лидерът на ДОСТ.

ДОСТ щяла да бъде също антиолигархична партия. Каузата й била реална демокрация, при която всеки, независимо от социалното си положение и политическите си възгледи, от произхода, вярата и името, да бъде равноправен пред закона и европейския стандарт на живот.

Няма евродемокрация, ако не решим проблемите на братята роми, обяви Местан

Няма евродемокрация, ако не решим проблемите на братята роми, обяви Местан

Ромската общност е гетоизирана

Реалностите на геополитическата сцена днес били диаметрално противоположни на конфигурацията от надежди, отразяваща картината отпреди две десетилетия. „Днес Русия е в образа на агресор срещу суверенна европейска държава като Украйна“, подчерта Местан.

Това обстоятелство поставяло политическия инструментариум на евроатлантизма в съвсем нов контекст. Според Местан има сериозни основания да се твърди, че българското общество не е готово за предизвикателствата на този нов контекст. По думите му най-силните доказателства дошли от онова  т.нар. „предколедно слово“ на почетния председател на ДПС при „скандалното“ отрицание на парламентарната декларация във връзка със сваления руски самолет от натовските ни съюзници, сред които Турция.

Местан специално благодари на изселническите организации, които се разграничили от словото на Доган.

България имала нужда от политически сили, които ще градят международните отношения на страната ни не от позиция на неутралитет, а с ясно съзнание за принадлежност към НАТО, убеден е Местан.

На 17 декември 2015 г. станало ясно, че ДПС е всичко друго, но не и либерална партия.

„Тази партия е устроена така, че Гордиевият възел на корупцията, олигархията и проруските интереси, в които лидерът и неговият кръг от довереници са заклещили българската демокрация, не може да се разплете отвътре“, подчерта Местан.

ДОСТ щяла да изиграе решителна роля, за да се превърне България в истински европейска и натовска държава.

Турският посланик Сюлейман Гьокче е сред официалните гости на учредителната конференция на партията на бившия лидер на ДПС Лютви Местан.

Като „исторически по своята същност форум“ бе определена учредителната конференция от председателстващия я Хюсеин Хафъзов.

Сред гостите са и представители на посолствата на Украйна и Полша. Събитието уважи и олимпийският шампион по вдигане не тежести Наим Сюлейман. В залата са шефовете на изселническите организации и депутати от Турция.

Пред пълната Зала 3 зам.-председателят на Партията на справедливостта и развитието Фатма Бетюн Сеянкайъ поздрави присъстващите от името на турския премиер Ахмет Давутоглу.

От съобщение до медиите по-късно стана ясно, че партията на Местан е била учредена с над 1000 делегати. Той е бил избран за лидер с пълно единодушие.