ДОСТ на Местан води България към босненски или македонски сценарий на религиозно и етнически разделено общество. Това се казва в позиция на ВМРО, разпространена до медиите няколко часа, след като новата партия на Лютви Местан официално бе учредена.

Хората на Красимир Каракачанов са категорични, че ДОСТ не е евроатлантическа, а протурска партия. Тя не била демократична, а османска, не била либерална, а проислямистка партия.

ВМРО призовава българския съд, който предстои да разглежда документите за регистрация на тази протурска партия, да не позволява появата на поредния троянски кон в България – политически субект, който ще отстоява чужди интереси.

ДОСТ със заявка да освободи избирателите от диктата на едноличното лидерство
Обновена

ДОСТ със заявка да освободи избирателите от диктата на едноличното лидерство

Турският посланик е официален гост на учредяването на партията на Местан

От ВМРО намират, че присъствието на турския посланик Сюлейман Гьокче и на зам.-председателката на Партията на справедливостта и развитието на Ердоган - Фатма Бетюн Сеянкайъ, сред гостите на учредителния конгрес на новата партия не е случайно. Не било случайно и че Сеянкайъ е предала поздрави от турския премиер Давутоглу.

Патриотите подчертават, че именно Ахмед Давутоглу е автор на псевдонаучната доктрина на новия османизъм, която заедно с ислямизма се стреми към турско влияние в някогашните османски предели

ДОСТ – здрав мост между България и Турция, убедена заместничка на Давутоглу

ДОСТ – здрав мост между България и Турция, убедена заместничка на Давутоглу

Поздрави присъстващите на учредяването от името на турския премиер

В позицията до медиите се посочва, че скандал е предизвикала репликата на зам.-председателя на Партията на националистическото движение Семир Ялчън. Той поздравил с думите: „Където и да се говори турски език, за нас това място е част от нашата родина“. Партията на националистическото движение била тясно свързана със Сивите вълци, подчертават от ВМРО.

На конгреса имало и представители на изселнически организации, които по думите на ВМРО, се финансират от турското външно министерство. Те се използвали от специалните служби на Турция като инструмент на турската външна политика за налагане на влияние на Балканите.

Патриотите смятат, че на конгреса е имало и представители на посолствата на Украйна и Полша, за да се подчертае пропагандната теза на Местан, че става дума за противопоставяне на руско влияние у нас.

Хората на Каракачанов са убедени, че партията на Местан ще бъде откровено зависима от външни сили. Те призовават всички всички български партии да потърсят път към турскоезичните български граждани. Ако това не бъде направено, една, две или няколко етнически партии трайно ще отделят тези хора от политическия процес в България, предупреждават патриотите.