Има средства за модернизацията на изтребителя Миг-29. За това увери военният министър Николай Ненчев, цитиран от БНР.

Очаква се след въпросната модернизация МиГ-овете да се използват няколко години, до три максимум, по думите на Ненчев. До тогава се очаква страната ни да се сдобие и с многофункционален самолет.

Проектът за неговото закупуване до няколко дни ще бъде вече в Министерски съвет.

Предстои обявяването на обществена поръчка за закупуване на двигатели за самолетите МиГ-29, както и сключването на второ споразумение с Полша за предоставяне на техническа поддръжка за осигуряване на летателната им годност. „Изпълняваме ангажиментите, които сме поели пред българската военна авиация“, заяви министър Ненчев.

Няма да има проблеми с авиацията. То и към момента няма, но предполагам, че в рамките на следващите няколко месеца - до края на годината, авиацията ще бъде в изключително добро състояние, коментира военният министър.

Той изрази и убеденост, че ще можем сами, без каквато и да е подкрепа, ако това не е необходимо, да охраняваме въздушното ни пространство.

Припомняме, в началото на годината по силата на договор, сключен с Полша, получихме два оборотни двигателя за МиГ-29, с които да летят изтребителите ни.

Началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов разясни, че процедурата за придобиване на нов тип многоцелеви изтребител ще започне веднага след като Народното събрание одобри проекта. „Искаме да имаме добра българска бойна авиация. Нуждаем се от повече способности за Българската армия“, каза той.