Няма секретно решение на служебния кабинет за изпращане на български военни в Украйна. Не може и да има. Тази информация е лъжа, тиражирана в предизборната кампания. Това каза пред Нова телевизия служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

Той бе категоричен, че правителството спазва единствено решението на парламента, което е за изпращане на военни за обучение в страна-членка на ЕС. България ще изпрати екип за обучение в Полша, уточни Стоянов.

Военният министър успокоява, че не мисли за нова помощ за Украйна

Военният министър успокоява, че не мисли за нова помощ за Украйна

България не е част от общата обществена поръчка на ЕС за предоставяне на снаряди за Украйна

"За да изпратим войски в Украйна, трябва да има решение на НС, кабинетът не е вземал такова решение и няма такова секретно решение", повтори той.

Димитър Стоянов посочи, че страната следва общата политика на Европейския съвет на ЕС. "Те искат да се изпратят 155 мм снаряди на Украйна. България няма такива снаряди в складовете, а производството им отнема повече от година. Министерство на отбраната също не разполага с налични снаряди от този тип. Това е причината да кажем, че няма как да участваме в искането на ЕС за изпращане на снаряди за Украйна", поясни той.

Радев: На Украйна - не, но сме готови да дадем снаряди на други държави

Радев: На Украйна - не, но сме готови да дадем снаряди на други държави

Президентът смята, че през октомври ще ни приемат в Шенген, но при активно НС

Министърът на отбраната добави, че Полша има самолети МИГ-29, както и с Словакия - затова изпращат на Украйна.

Стоянов не пожела да каже с колко изправни самолета разполага страната, но уточни, че са достатъчно да изпълняваме изискванията за отбрана на ЕС.

"Няма обществена поръчка за купуване на нови самолети, има такава за ремонтиране на шест двигателя, първият вече се чака от Полша, очаква се и втори до края на април", обясни министърът.

"Не е вярно, че сме тупали топката два месеца, в Комисията по отбрана ще се представи платформа за модернизация на Българската армия със западни самолети", съобщи Димитър Стоянов.

Той призна, че е имало предложение от страна на ЕС за сключване на триъгълна сделка за отбрана с "Леопард" и "Кугър". За него това "е псевдомодернизация". От думите му стана ясно, че България не е приела сделката, а цената й е била 700 млн.лв.

МО прави анализи на ситуацията, заплахата за страната ни и провежда обучения на военни при конфликт НАТО-Русия, добави министърът.

Димитър Стоянов не смята, че има пряка заплаха за България и не очаква да се използва ядрено оръжие във войната Русия-Украйна.

Министърът на отбраната съобщи, че на територията на страната е пристигнала многонационална военна група заради нарасналите заплахи.

За заповедта за арест на руския президент Владимир Путин - Димитър Стоянов прехвърли отговора в Министерство на правосъдието.

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин
Обновена

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин

Руският лидер е обвинен във военни престъпления в Украйна