България не е част и няма как да бъде от общата обществена поръчка на ЕС за предоставяне на 155-мм снаряди за Украйна, тъй като не използваме боеприпаси с такъв калибър.

Това заяви служебният военен министър Димитър Стоянов в Брюксел след края на съвместното заседание на министрите на отбраната и на външните работи на държавите-членки на ЕС.

По думите му българското правителство не подготвя допълнително споразумение за предоставяне на военна помощ на Украйна. Армията ни е предоставила това, което може, посочи Стоянов и допълни, че сме под нормативите със запаси.

В заводите "Терем" такива снаряди не се произвеждат, а за възможностите на други предприятия от военнопромишления комплекс компетентно е Министерството на икономиката, изтъкна Димитър Стоянов.

Общите обществени поръчки са предпочитани, включително от българската страна, тъй като по този начин се постига унифицираност и по-ниска цена, подчерта военният министър. Поради това България стана част от т.нар. общо европейско небе (инициативата European Sky Shield) за придобиване на зенитно-ракетни комплекси. "Идеята е да бъдат съвместими абсолютно всички комплекси и да бъдат придобивани на по-ниска цена", поясни Стоянов.

Той информира, че на заседанието на Съвета днес са разгледани способите за засилване на ефективността на европейския инструмент за мир. Той е създаден преди войната в Украйна и цели повишаване капацитета както на страни-членки, така и на страни - партньори.

Стоянов категоричен: Няма да изпращаме войски в Украйна

Стоянов категоричен: Няма да изпращаме войски в Украйна

Натискът върху границата ни е значителен, призна той