България не плаща за ротата "Страйкър". Не заплащаме и за ВВС на Кралство Нидерландия. Това стана ясно от думите на военния министър Драгомир Заков по време на парламентарния контрол. Той отговори на въпрос на депутата от "Възраждане" Ангел Георгиев за разходите за рота "Страйкър", съюзническия батальон на НАТО и военновъздушните сили на Кралство Нидерландия у нас.

При форсмажор ние ще поемем разходите, но те ще ни бъдат възстановени. Българският данъкоплатец няма да плати нищо за подсилването на бойните ни способности, увери Заков. Нашите съюзници ще платят за нашата сигурност, допълни той. По думите му няма как да запълним бързо дефицитите в отбраната ни и затова на помощ идват съюзниците ни.

Американска рота "Страйкър" идва у нас
Обновена

Американска рота "Страйкър" идва у нас

Кирил Петков: Няма да пращаме въоръжение на Украйна

У нас няма лаборатории за биологично оръжие, каза военният министър в отговор на въпрос на Георгиев дали има биологични лаборатории или химическо оръжие във военните бази за съвместно ползване в Ново село, Безмер, Граф Игнатиево и Айтос. Страната ни е подписала съответната конвенция, по която ежегодно се отчитаме, посочи Заков.

Байдън: НАТО ще отговори, ако Русия използва химическо оръжие в Украйна

Байдън: НАТО ще отговори, ако Русия използва химическо оръжие в Украйна

Има намек и за среща със Зеленски, "надявам се, че ще мога да видя З ... предполагам, че не трябва да казвам къде отивам"

Саддам Хюсеин, Башар ал Асад и Владимир Путин са нарушили конвенцията за забрана за използване на химически оръжия, по думите му. САЩ са обещали да спазват законодателството ни по темата на територията на военните бази, увери министърът на отбраната.