Нямам информация да е стартирала обществена поръчка за видеонаблюдението. Ако няма такива устройства, няма да има видеонаблюдение. Притеснението си сподели заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева пред БиТиВи. Матева все пак се надява, че може и да не се стигне дотам.

Както вчера изрично подчерта шефът на ЦИК - отговорността за това е на Министерски съвет.

Техническото обезпечаване на изборите на 2-ри април е възложено на Министерството на електронното управление. То е сключило договор с "Информационно обслужване". Изискването на ЦИК е устройствата да имат достатъчно висока резолюция. Имаме уверението на министъра, че ще има осигурени устройства, обясни тя.

"Докато се гласува, няма да има никакво видеонаблюдение. След като бъде обявен краят на изборния ден, камерите се включат. Те ще са поставени на стойка, за да заснемат броенето на бюлетините", поясни Матева. Тя обаче така и не отговори какви ще са мобилните устройства, най-вероятно телефони, които ще се купят за 165 лв. бройката (така излиза според обществената поръчка), които да са достатъчно качествени, че да има и качествено видеозаснемане и излъчване на живо как се броят бюлетините и как се пишат протоколите.

План-сметката за изборите плюс видеонаблюдението става 93.5 млн. лв.

План-сметката за изборите плюс видеонаблюдението става 93.5 млн. лв.

Министерски съвет одобри допълнителни финансови средства в размер 6.5 млн. лв.

Образователна кампании как се гласува с машини вече няма да има. "Избирателите вече са запознати с това гласуване, не се притесняват", каза тя. "Няма да има и тъмна стаичка. Ще бъде обособено място с параван. Избирателят ще застане зад него и ще попълни бюлетината си. Параваните ще се поставят на местата, където ще се гласува с хартия, но не и там, където ще се гласува с машини", добави Матева.

"Приехме нови изборни книжа и вече в протокола ще се записват отделно данните от гласуването с хартиена бюлетина, данните от машинното гласуване и накрая ще се записват общо. Надяваме се да не се допускат грешки. След няколко дни ще качим на сайта си този протокол", добави говорителят на ЦИК. Тя препоръча СИК да не бързат при броенето и попълването на протоколите. "Наблюдава се такава тенденция, за да се отиде по-бързо в РИК. Когато има допуснати грешки, започва едно търсене в РИК къде е грешката. Затова не трябва да се бърза, за да може в РИК обстановката да е по-спокойна, да не се търсят грешки и така няма да има опашки", обясни Матева.

Информационно обслужване изгражда системата за видеонаблюдение в деня на вота

Информационно обслужване изгражда системата за видеонаблюдение в деня на вота

Дружеството ще отговаря и за техническото осигуряване на необходимите за дейността софтуер и хардуер