Не са минали и 24 часа, откакто България пое председателството на Съвета на Европейския съюз и вече някои хора заговориха, че то се е провалило. Какво очакваме да пишат и да говорят другите, ако ние самите говорим така.

Това коментира евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков по повод остро критичните коментари и статии в западните медии, че България е потънала в корупция, появили се по повод българското европредседателство.

От своя страна евродепутатът от БСП Петър Курумбашев изтъкна по този повод следното: "Това не е организирана атака от западните медии, просто фокусът на внимание се измества към страната по естествен начин, тъй като става европредседател и това усещане, което винаги е имало за нашата държава като една от най-бедните и най-корумпираните, попада под по-голямо европейско внимание в момента."

Най-корумпираната страна поема председателството на ЕС

Най-корумпираната страна поема председателството на ЕС

Това недоумява британският в. "Гардиън"

"Трябва да сме внимателни в тази превъзбуда, която цари, че като председателстващи ЕС едва ли не изведнъж ще определим приоритетите му", каза Курумбашев в сутрешния блок на БиТиВи, допълвайки: "Също така е хубаво да използваме това насочено внимание към България, за да поставим някои наши проблеми, като влизането в Шенген или еврозоната. Но, според мен, не трябва да очакваме чудеса, нито да се изживяваме като изключителни ръководители на ЕС, тъй като очевидно приоритетите ще се определят от големите държави членки."

"Мисля, че колкото повече повтаряме, че сме малки и бедни, толкова малки и бедни ще ставаме", контрира Новаков.

"Реалностите са каква е твоята тежест в ЕС и какво можеш да направиш в този мандат", отговори Курумбашев.

Властта направила необходимия минимум за европредседателството

Властта направила необходимия минимум за европредседателството

Това обяви Лиляна Павлова

За вота на недоверие Курумбашев коментира, че може би премиерът "се чувства доста по-уверен след подкрепата, която получи от Ахмед Доган и след изявлението, че всичко е стабилно".

По думите му, крайно време е ДПС да се определят - може би е много хубаво да бъдеш политическа опозиция и икономически управляващ, но те трябва да определят от коя страна са.

Вот на недоверие ще има, каза той. Европредседателството не е застраховка за управляващите.

Според Новаков това е просто димка, която ще отшуми бързо.