Предсрочни парламентарни избори през настоящата година са почти невъзможни.

Около тази позиция се обединиха социалиозите Андрей Райчев и Боряна Димитрова в ефира на БНТ. В първите дни на 2015-та година те направиха анализ на това дали през следващите дванадесет месеца българите ще сме изправени за пореден път пред избора на правителство.

Въпрос номер 1 на политическата сцена през тази година е именно - "как ще се развият взаимоотношенията в управляващата сложна коалиция и стабилна ли е тя?".

По думите на социолога Райчев две са възможните причини за разпадане на кабинета "Борисов 2" - една от партиите да осъзнае, че може да получи повече, или една от партиите да помисли, че в коалицията само ще загуби.

В края на 2014 г. Андрей Райчев очакваше предсрочни избори
Още...

"ГЕРБ няма да събаря правителството през тази година", убедено заяви Андрей Райчев. Според него партията на Бойко Борисов със сигурност може да получи повече, но надали ще получи 21 министерства, а и нищо няма да се промени, ако увеличи депутатите си от 83-ма на 103-ма например.

"Само избори им липсват на Реформаторския блок", отсече Райчев по отношение на коалиционния партньор на ГЕРБ. Той обърна внимание, че десните партии едва са закрепили  своята коалиция, а и в момента имат солидно участие в управлението и гласът им се чува в обществото.

АБВ пък им трябва време, за да се докажат какви са те и да убедят "червените" избиратели, че властта не е самоцел за тях, гласи още преценката на Андрей Райчев. По отношение на другата подкрепяща правителството партия - Патриотичния фронт социологът съзира при тях вътрешни проблеми, които ще им попречат да предприемат една смела крачка за събаряне на кабинета.

Според изчисленията на Райчев опозицията в лицето на БСП и ДПС също няма да работи в посока нови избори, тъй като социалистите изобщо не са в кондиция, а третите по сила нямат за какво да събарят кабинета "Борисов 2".

С думите му се съгласи и социологът Боряна Димитрова, която е на мнение, че в настоящия си вид опозицията не може да предизвика предсрочни парламентарни избори.

"БСП в момента са в един шок от бъдещото и от големия  проблем със стопяващия си електорат", обясни тезата си Димитрова. Според нея само вътрешен взрив в коалицията може да сложи предсрочен край на управлението на кабинета.

Политическите страсти през новата година ще бъдат подбудени и от редовните местни избори, мисли още социологът. По думите й именно това е периодът за равносметка на партиите, както и за решененията им за това колко активни да бъдат, как да сдържат партийните си апетити, така, че да се представят най-успешно на изборите.