Няма преки рискове за България от конфликта Русия -Турция.

Това убеждение изрази вицепремиерът по европейските въпроси Томислав Дончев в ефира на БТВ. "Не е редно да се казва, че всичко е наред или пък да се всява паника", отбеляза вицепремиерът.

Все пак обаче той призна, че всеки конфликт около България ще даде отражение и на страната ни. "Преки рискове няма, но ситуацията се следи", успокои Дончев.

Говорейки за Турция, вицепремиерът обърна внимание на това, че южната ни съседка по отношение на бежанците има дори по-отговорно отношение в сравнение с някои други държави в Европейския съюз. "Тя харчи милиони, за да спира бежанците", отбеляза Томислав Дончев.

По отношение на претенциите на Турция към ЕС отново по темата с бежанците той коментира - "Нямам впечатление Турция да използва бежанската вълна за натиск за приемане в ЕС". Припомняме, само преди часове Турция договори 3 млрд. евро за проблема със справяне с бежанците на срещата с лидерите на ЕС.

По отношение на връзките с Русия пък, вицепремиерът Дончев коментира възобновената от някои в публичното пространство идея за "Южен поток".
"Аз не считам за невъзможен сценарият да има руска тръба през Черно море, която да достига до България и това да позволява България  сама или с други европейски компании да доставя газ".

Вицепремиерът по европейските въпроси разказа и за посещението на правителствената ни делегация в Китай.

"Това е нация, която е постигнала впечатляващи неща - в икономическото развитие и инфраструктурата. Но и те имат проблеми например с развитието на вътрешността на страната или пък с опазване на чистотата на околния въздух.”