Бежанци срещу €3 млрд. за следващите две години е сделката, която беше договорена в Брюксел на срещата между ЕС и Турция, предаде АП.

Решението е компромис между европейското предложение за 3 милиарда евро в рамките на 2 години и турското искане за 3 милиарда годишно за решаваме на проблема с бежанците от Сирия, припомня Ройтерс..

Достигнахме до общата позиция, че процесът на присъединяване на Турция трябва да получи нова енергия, каза пред журналисти след срещата на върха в Брюксел президентът на ЕС Доналд Туск.

Безвизов жест към Турция предлага Борисов в Брюксел

Безвизов жест към Турция предлага Борисов в Брюксел

Турските бизнесмени, държавни и общински служители да пътуват безвизово до Европа

От своя страна премиерът на Турция Ахмет Давутоглу разкри, че срещи във формата ЕС-Турция ще се провеждат по два пъти годишно.

Притисната от бежанската криза, Европа склони да даде нов тласък на преговорите с Турция, които буксуваха за нарушаване на човешките права и свободата на словото, така и отворения проблем с разделения Кипър.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел каза, че ЕС би могъл да премахне визите за Турция, ако Анкара спре мигрантския натиск към Стария континент.

Финландия обяви, че ще внесе $35,5 млн. във фонда на ЕС в помощ на мигрантите в Турция. Президентът на ЕК Жан Клод-Юнкер обяви, че се разработва нова схема за разселването на бежанците в Турция.

Белгия изключва участието си в нови схеми за разселване на мигранти в ЕС, заяви премиерът Шарл Мишел. Изявлението беше направено след приключването на форума в Брюксел.

Искам да изпратя открито послание от Анкара. Ние сме европейски народ. Съдбата на континента е съдба на всички нас, каза Ахмет Давутоглу.