Служебният кабинет публикува обобщения доклад за състоянието на министерствата и дейността по провеждане на обществени поръчки. Това съобщават от "Дондуков 1".

Докладът се състои от 6 страници. От прегледа му става ясно, че той повтаря представеното в петък от служебния премиер Огнян Герджиков.

Обект на проверки са обществени поръчки, които са проведени през последните две години. Изключени са обществените поръчки, които са проверявани от Агенцията за държавна финансова инспекция и прокуратурата.

Измами в отбраната констатира ревизията на Герджиков
Обновена

Измами в отбраната констатира ревизията на Герджиков

ММС, МОСВ, МЗХ, МТСП, МОН, МТ, МЕ са с най-малко нарушения

Става ясно, че в докладите на министрите не се съдържат данни през проверявания период да са допуснати съществени нарушения при функционирането на министерствата. Представена е обаче информация за възникнали проблеми при реализирането на конкретни секторни политики и програми.

Герджиков се плаши от дълго премиерстване
Обновена

Герджиков се плаши от дълго премиерстване

Категоричен е, че не иска да изпълняват служебни поръчки

Припомняме, че на брифинг в петък сутринта служебният премиер Огнян Герджиков направи резюме на информацията от доклада. Той посочи, че прави впечатление, че най-много нередности има във военното министерство. Тази сутрин в телевизионно интервю Герджиков потвърди тази си теза, но от самия доклад това не личи.

Той подчерта също, че целта на доклада е да насочи вниманието към безобразията в България и да ги предадат на съответните органи. Огнян Герджиков бе категоричен, че прокуратурата ще види дали има или няма корупция.

Докладът отчита единични случаи на допуснати административни и технически пропуски м обществените поръчки в Министерството на финансите, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на младежта и спорта, Министерството на околната среда и водите, Министерството на земеделието и храните, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката, Министерството на туризма, Министерството на енергетиката, Министерството на културата, Министерството на правосъдието и Министерството на външните работи.

Открити са и случаи на сериозни нарушения на закона, като например нарушения в техническите задания с включени условия и изисквания към кандидатите, които дават предимство или необосновано ограничават участието на лица в обществените поръчки. Такива са нарушенията в АПИ, Министерство на икономиката, Изпълнителната агенция за малките и средни предприятия, Агенция по заетостта.

Забавяне на обществените поръчки се отчита в Министерство на земеделието и храните, Министерство на здравеопазването, МВР и МО, МОСВ. В доклада на правителството се посочва и че някои от забавянията са следствие от обжалване на процедурите и/или забавяне на произнасянето на КЗП или съда.

Докладът завършва:
"Данните, съдържащи се в докладите на министрите очертават, наред с позитивите в общото състояние и функциониране на министерствата, също така и някои повтарящи се през годините недостатъци в чувствителната област на обществените поръчки, касаещи тяхното планиране, подготовката на документацията и провеждането на процедурите. Очакванията за тяхното преодоляване са насочени към последователни действия за повишаване административния капацитет на държавните служители и осъществяване на промени от организационен и законодателен характер."