Няма връзка между отпадането на визите за Канада и евентуалната отмяна на визовия режим за Съединените щати. Това обяви българският евродепутат Емил Радев пред БНР.

Поетапното отпадане на визите за български граждани за Канада, което започва от 1 май 2017 година е решение на тяхното правителство. "Визите за САЩ трябва да отпаднат след решение на Конгреса. Така че в тази предизборна обстановка в САЩ, не е реалистично да се говори, че до края на тази година въобще може да има някакъв напредък по този въпрос", обяви Радев.

Повод за неговото интервю е поетият ангажимент от канадския премиер Джъстин Трюдо в телефонен разговор с Бойко Борисов. На разговора е присъствала и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

До Канада без визи ще могат да пътуват българските граждани, които вече са посещавали страната, притежателите на визи за САЩ, както и представителите на бизнеса. Канадското правителство ще положи усилия до края на 2017 г. без визи до страната да пътуват и всички останали български граждани. Само в случай на забавяне поради технически причини, този срок може да бъде удължен до 1 май 2018-а, но не по-късно.

От правителствената пресслужба определят решението на канадското правителство като  ключово, тъй като се приема за стъпка към отпадането на визите за българските граждани за САЩ.