Няма данни за превишени стойности на замърсяване в района на българското черноморско крайбрежие след разрушаването на язовир "Нова Каховка", разположен на река Днепър в Украйна. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Това се потвърждава от данните от засиления мониторинг, който министърът на околната среда и водите Юлиян Попов възложи на 8 юни във връзка с инцидента. Мониторингът проследява потенциалното въздействие на водите по течението на река Днепър върху Черно море.

От МС посочват, че към момента не са установени превишения по нито един от изследваните показатели - нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий-137 и тритий.

Установеното замърсяване е единствено в района на Одеса. МОСВ е възложило математическо моделиране на потенциалното разпространение на петното към българското Черноморие. Данни за замърсяване и в близост до Румъния и Молдова няма

От Министерство на туризма потвърждават, че всички български черноморски плажове са чисти и безопасни за туристите.

МОСВ, Басейнова дирекция "Черноморски регион" (БДЧР) - Варна, Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и областната администрация на област Варна са в готовност да реагират своевременно на всяка потенциална тревожна ситуация, свързана със замърсяване на българските крайбрежни морски води.

Припомняме. че на 06.06.2023 г. стената на язовир Нова Каховка бе взривена. Русия и Украйна си отправиха взаимни обвинения. Инцидентът причини тежки наводнения. Водата от язовира отнесе и мини, поставени в началото на войната. Над 600 кв. кв. от Херсон останаха под вода. Тежките наводнения застрашават и голяма част от реколтата на Украйна.

Нивото в наводнените от Каховка райони спада бавно

Нивото в наводнените от Каховка райони спада бавно

Руските окупационни власт не позволяват евакуация на хора, които нямат руски паспорти