Контролираният от Русия язовир Каховка бе частично взривен малко преди 03:00 ч. местно време на 6 юни 2023 г. До 12:00 ч. цялата източна част на язовира и голяма част от хидро и комуналната инфраструктура бяха пометени. Това съобщи британското министерство на отбраната в ежденевната си сводка за войната в Украйна.

Нивото на водата в язовир Каховка беше рекордно високо преди срутването. Особено голям обем вода, наводни района надолу по течението.

Запорожката атомна електроцентрала, която се намира на 120 км от язовира, е малко вероятно да се сблъска незабавно с допълнителни проблеми с безопасността в резултат на падащите нива на водата в резервоара.

Структурата на язовира вероятно ще се влоши още повече през следващите няколко дни, причинявайки допълнителни наводнения.

Новината за взривената язовирна стена на Нова Кавока бе оповестена на 6 юни. Москва и Киев си отправиха взаимни обвинения за взрива. Съвета за сигурност към ООН също свика извънредно състояние заради язовира. Поне седем души са в незивестност след наводнението.

ISW: Версии за случилото се с язовира Каховка

ISW: Версии за случилото се с язовира Каховка

Институтът на този етап не се ангажира със своя позиция за инцидента