Повредата на язовира на водноелектрическата централа Каховка (KHPP) в ранните часове на 6 юни причини масово наводнение на делтата на река Днепър, речните влажни зони, устията и крайбрежните селища в Херсонска област. Руски и украински източници съобщават за силни шумове, наподобяващи експлозии, излъчвани от каховската ВЕЦ (КВЕЦ) (отвъд река Днепър в района на Нова Каховка на около 55 км североизточно от град Херсон) между 02:00 и 02:30 местно време на 6 юни, а след това - за придошла вода и цялостна повишаване нивото на водата на Днепър.

Администрацията на Херсонска област на Украйна обяви евакуацията на няколко района на западния (десен) бряг на Херсонска област от 07:30 местно време и съобщи, че Тяхинка, Одрадокамянка, Берислав, Ивановка, Микилске, Токаривка, Понятивка, Билозерка и Острив райони са били частично или напълно наводнени. Властите на руската окупационна област Херсон обявиха евакуацията на районите Нова Каховка, Хола Пристан и Олешки.

Това пишат от Института за изследване на войната (ISW) в поредния анализ на хода на бойните действия.

Украински служители отбелязаха, че над 80 населени места са в зоната на наводнение в Херсонска област. Генералният директор на украинския регулатор на водноелектрическите централи "Укрхидроенерго" Игор Сирота каза, че водата се оттича от язовир Каховка със скорост 15-20 см на час, което според Сирота означава, че резервоарът ще бъде напълно сух през следващите четири дни.

Взривена е стената на Каховското водохранилище
Обновена

Взривена е стената на Каховското водохранилище

Тече евакуация на Херсон и други населени места в областта

Изследовател от Украинския отдел по водни биоресурси в Херсонския областен аграрен и икономически университет, Евгений Коржов, отбеляза, че скоростта на изтичане на вода от язовира може да доведе до наводнения чак надолу по течението на Кизомис, на около 120 км югозападно. Различни руски източници допълнително подчертаха кадри, показващи, че няколко селища на източния (ляв) бряг, включително Олешки, Корсунка и Днипряни, са изцяло или почти изцяло под водата.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и украински служители заявиха, че спадът на нивото на водата в Каховското язовир не би трябвало да засегне безопасността на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ). Директорът на МААЕ Рафаел Гроси съобщи, че спадът на нивото на водата в язовир Каховка не представлява непосредствен риск за безопасността на централата и че персоналът на МААЕ в ЗАЕЦ следи отблизо ситуацията. ЗАЕЦ изпомпва вода в своите охлаждащи канали и свързаните с тях системи и че голямото охладително езеро ще бъде "достатъчно, за да осигури вода за охлаждане за няколко месеца". Президентът на украинския атомен енергиен оператор "Енергоатом" Петро Котин заяви, че спадът на нивото на водата в язовир "Каховка" не се отразява пряко на нивото на водата в езерото за охлаждане на ЗАЕЦ и отбеляза, че басейните на басейните на ЗАЕЦ са все още на същото водно ниво.

Украинският главен инспектор по ядрена и радиационна безопасност Олег Кориков заяви, че намаляването на нивото на водата в язовир Каховка няма да се отрази на състоянието на АЕЦ, при условие че персоналът на АЕЦ прилага установените мерки за безопасност.

Украински официални лица заявиха, че руските сили умишлено са разрушили язовира "Каховка" и предположиха, че руските военни не са се подготвили за последващо наводнение. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че украинското разузнаване сочи, че руските сили са извършили умишлена предварително експлозия на язовира, но са го направили по хаотичен начин, който е позволил руската военна техника да бъде наводнена надолу по течението. Зеленски добави, че единственият начин да се разруши язовирът е чрез миниране и подчерта, че руските сили са окупирали язовира повече от година.

ЕС:  Каховка е ново измерение на руските зверства

ЕС: Каховка е ново измерение на руските зверства

Може да представлява нарушение на международното право, особено на международното хуманитарно право

Главното управление на украинското военно разузнаване (ГУР) заяви, че руските сили са минирали язовира малко след превземането му в началото на пълномащабното нахлуване в Украйна и по-късно са поставили допълнителни мини върху шлюзовете и опорите на язовира през април 2022 г.

"Укрхидроенерго" заяви, че руските сили са разрушили язовирната стена на KHPP, като са детонирали експлозив в машинното отделение. Украинският център за съпротива разшири информацията от базираното в Крим украинско партизанско движение "Атеш", в което се твърди, че руският 1-ви батальон от 205-та мотострелкова бригада (49-та общовойскова армия, Южен военен окръг) е отговорен за детонацията в язовира.

Други украински официални лица обвиниха Русия, че умишлено е разрушила язовира поради притеснения относно потенциален украински напредък и контраатаки. Говорителят на украинското Южно оперативно командване Наталия Хуменюк заяви, че руските сили трябва да евакуират силите си на източния (левия) бряг на река Днепър, тъй като последвалите наводнения са засегнали непропорционално окупирания от Русия бряг на реката.

Кадри, публикувани на 6 юни, показват изтегляне на руски сили от наводнени позиции, което предполага, че тези сили не са били подготвени за наводнението, причинено от разрушаването на язовира "Каховка".

Руски официални лица обвиниха украинските сили в разрушаването на язовира "Каховка" и използваха обвиненията, за да подкрепят продължаващите усилия да представят украинските нападения на други места в Украйна като непосредствени провали. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че украинските сили са извършили диверсионно нападение срещу язовира "Каховка", защото "украинските въоръжени сили не постигат целите си" в мащабни настъпателни операции.

Това обяснение е неправдоподобно, тъй като украинските сили все още не са провеждали широкомащабни настъпателни операции. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че украинските сили възнамеряват да изпратят сили от посоката на Херсон, за да подкрепят "провалящите се" настъпателни операции другаде и по този начин разрушиха язовира, за да попречат на способността на руските сили да се възползват от отслабената украинска защита на западния (десния) бряг на Херсонска област.

Това обяснение също е неправдоподобно, тъй като ограничените руски сили на източния (левия) бряг на реката не представляват значима заплаха за западния (десния) бряг, която да изисква обширни украински сили за защита. Руските официални лица изглежда все по-често се опитват незабавно да характеризират украинските офанзивни усилия като провали и вероятно са решили да използват обвиненията си срещу Украйна относно язовира "Каховка", за да подпомогнат това информационно усилие. 

Шойгу абсурдно заяви, че руските сили са убили и ранили 3175 украински военнослужещи и са унищожили 205 бойни бронирани машини и 52 танка през предходните три дни на боевете в Украйна.

Руски източници по-рано са се опитвали да нарисуват украинските контраофанзивни действия като непосредствени провали, а руските източници вероятно се опитват да направят същото с това, което смятат за начало на обявената украинска контраофанзива.

ISW все още не е открила ясни доказателства за случилото се в "Каховка" на 6 юни и следователно не е в състояние да предложи независима оценка на отговорността към момента на тази публикация. Говорителят на Белия дом Джон Кърби отбеляза, че САЩ все още не могат да кажат категорично какво е причинило разрушаването на язовира, но оценяват съобщенията, че "взривът е причинен от Русия".

САЩ разполагат с информация, че Русия стои зад разрушаването на язовира
Обновена

САЩ разполагат с информация, че Русия стои зад разрушаването на язовира

Русия: Разрушаването на язовирната стена е терористичен акт на Украйна

NBC освен това съобщи, че САЩ разполагат с разузнавателна информация, сочеща отговорността на Русия за унищожаването на язовира, но в момента работят за разсекретяване на съответната информация. Различни европейски служители направиха изявления, в които посочват, че вярват, че Русия е замесена и подчертават произтичащите от това хуманитарни последици от наводненията.

Изявленията на американски и европейски служители като цяло са в съответствие с прогнозата на ISW от октомври 2022 г., че руснаците имат по-голям и по-ясен интерес да наводнят долното течение на Днепър въпреки щетите върху техните собствени подготвени отбранителни позиции и сили, отколкото украинците.

ISW съобщи на 21 октомври 2022 г., че Украйна няма материален интерес от взривяването на язовира и посочи, че 80 населени места рискуват да бъдат наводнени. Украински официални лица потвърдиха това на 6 юни 2023 г.. Според ISW, Русия може да използва наводнението, за да разшири река Днепър и да усложни украинските опити за контраофанзива през вече предизвикателната водна част.

Руски източници изразиха силна и явна загриженост относно възможността Украйна да се готви да пресече реката и да контраатакува на източния бряг на Херсонска област.

Наличните кадри от 6 юни, потвърдени от твърдения на руски блогъри, предполагат, че наводнението е отнело украинските позиции близо до бреговата линия на Днепър и е принудило украинските формирования да се евакуират, докато са под руски артилерийски обстрел.

Украински официални лица признаха, че руските формации и позиции на източния бряг може да са били хванати неподготвени и застрашени от наводнението поради топографията на района, някои украински официални лица предположиха, че това е резултат от хаотичното боравене с умишлената детонация на язовир от руските сили.

Някои руски източници посочиха, че повредата на язовира може да застраши водоснабдяването на окупирания Крим, но ISW по-рано отбеляза, че Крим е оцелял без вода от река Днепър в годините между първоначалното незаконно анексиране на Русия през 2014 г. до възстановяването на достъпа до вода след пълномащабното нахлуване през 2022 г.

Съществува също така възможността съществуващите структурни повреди на язовира в крайна сметка да са причинили счупване и наводнение, както някои източници допълнително предполагат, въпреки че съобщенията за шумове като експлозии не са непременно в съответствие с това понятие.

ISW не може да предложи окончателна оценка на отговорността за инцидента от 6 юни в момента, но намира, че балансът на доказателствата, мотивите и реториката предполага, че руснаците умишлено са повредили язовира.

Украински официални лица предложиха уверения, че щетите на язовира и последвалите наводнения няма да попречат на украинските приготовления за контранастъпление. Зеленски подчерта, че "взривяването на язовира не е повлияло на способността на Украйна да деокупира собствените си територии".

Командващият украинските обединени сили генерал-лейтенант Сергей Наев отбеляза, че украинското командване вече е взело предвид склонността на Русия към "коварни действия" и че в резултат на това евентуални планирани контранастъпателни действия няма да бъдат засегнати в райони, където има наводнения.

Допълнително трябва да се отбележи, че районите на театъра, които са засегнати от наводнението (тези в радиус от 120 км между Нова Каховка и Кизомис) са географски много отдалечени от зоните на фронтовата линия, където ISW е наблюдавала скорошна бойна дейност през последните няколко дни.

Наводнението на долното течение на Днепър вероятно няма да окаже никакво въздействие върху районите, в които наскоро се водят активни боеве.

Руските сили нанесоха нов мащабен ракетен удар в Украйна в нощта на 5 срещу 6 юни. Украински военни източници съобщиха, че руските сили са изстреляли 35 крилати ракети Х-101/555 от шест бомбардировача Ту-95 над Каспийско море и че украинската ПВО е свалила всичките 35 ракети.

Данилов за хода на войната: Каховка нищо няма да промени за Украйна

Данилов за хода на войната: Каховка нищо няма да промени за Украйна

Според него, Москва стои зад взрива

Украинският генерален щаб също съобщи, че руските сили са атакували град Харков с ракети С-300 земя-въздух.

Говорителят на украинското Южно оперативно командване Наталия Хуменюк отбеляза, че фактът, че Русия е изстреляла само ракети тип Kh-101/555 и е върнала всички морски ракетоносци "Калибър" в техните базови точки преди удара, може да означава, че Русия изчерпва своите "Калибри" за изстрелване .

Коментарите на Хуменюк са в съответствие с периодичните украински отчети за броя на оставащите Калибри и капацитета на Русия да ги произвежда.

Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че руските въздушно-космически сили са извършили удара с ракети с въздушно изстрелване с голям обсег срещу украинските "центрове за вземане на решения" и са поразили всички предвидени цели.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщи на 5 юни, че руските сили напоследък силно разчитат на ирански дронове, за да се опитат да попречат на украинските противоракетни способности, но фактът, че Украйна все още успява да използва системи за противовъздушна отбрана срещу крилати ракети с такъв висок ефект, предполага, че тези Руските усилия са до голяма степен неуспешни.

Руски източници твърдят, че проукраинският общоруски руски доброволчески корпус (РДК) и Свободният руски легион (ЛСР) са изчезнали от гранично селище в Белгородска област към 6 юни. Руски източници публикуваха кадри на руските сили, заявявайки, че те контролират Новая Таволжанка (малко село на около 3 км от границата между Харков и Белгородска област) и елементите на горните организации вече не присъстват в селището.

Главното управление на военното разузнаване на Украйна (ГУР) съобщи, че старши руски офицер от Белгородската оперативна група полковник Андрей Стесев е бил убит при бой в Нова Таволжанка през нощта на 4 срещу 5 юни. Легионът "Свобода на Русия" (ЛСР) заяви на 6 юни, че неговите сили са убили Стесев.

Финансистът на "Вагнер" Евгений Пригожин продължи директно да заплашва руското Министерство на отбраната (MO) и руското военно командване, ако не изпълнят исканията му за по-голяма независима армия и политическо влияние в Русия. Пригожин заплаши на 5 юни, че силите на Вагнер ще "отидат в Белгород" без изрично разрешение от руското МО, ако руското военно командване не "освободи" граничните райони на Белгородска област от различни общоруски проукраински групи, действащи на руска земя, и не подобри ситуацията в Шебекино (селище на 6 км от международната граница).

Пригожин представи писма, които според съобщенията е получил от жители на Шебекино, които се оплакват, че руската армия пренебрегва тяхната безопасност и призовава Вагнер да ги защити. Пригожин също саркастично заяви, че руското МО може да обмисля "използване на ядрено оръжие на собствена територия", когато обсъжда нежеланието на руското военно командване да защити Белгородска област като част от опита му да преувеличи незаинтересоваността на руското МО да защитава собствените си граждани. Коментарите на Пригожин за подобна ядрена употреба, както и голяма част от по-тежкия му сарказъм, не трябваше да се приемат буквално. Пригожин също повтори, че е поискал 200 000 войници и боеприпаси за превземане на Донецка и Луганска области и това искане може да отразява усилията му да изнудва Кремъл да даде на силите на "Вагнер" допълнителни ресурси и да разшири влиянието си върху руското МО. Пригожин също отбеляза, че Русия няма да може да поправи дългогодишната си военна некомпетентност в този момент, без да екзекутира руски военни служители, отговорни за военните провали в Украйна - и отбеляза, че неуспехът да направи това може да разстрои руското общество.

Пригожин твърди, че руската 72-ра отделна мотострелкова бригада е част от нередовната 6-та дивизия. По-рано ISW съобщи, че 72-ра отделна мотострелкова дивизия е част от 3-ти армейски корпус, което предполага, че 6-та дивизия е част от 3-ти армейски корпус. Пригожин твърди, че силите на "Вагнер" са помогнали на конвенционалния руски личен състав, действащ в посока Лайман. Той обвинява 72-ра отделна мотострелкова бригада, че е изоставила фланговете на силите на "Вагнер".

Пригожин не уточни какъв срок има предвид, но вероятно се позова на контранастъплението на Украйна в Харков през есента на 2022 г., когато руските сили бяха разбити. ISW по-рано съобщи, че руската армия вероятно се опитва да въведе доктринална организация, за да подобри командването и контрола над нередовните сили, като използва организации на ниво дивизия, като 6-та дивизия.

Руските власти продължават усилията си да използват инфраструктурни проекти за интегриране на окупираните територии в Русия. Ръководителят на окупационната администрация на област Херсон Владимир Салдо се срещна с руския вицепремиер Александър Новак на 5 юни, за да обсъдят развитието на енергийните системи, насочени към осигуряване на газ на източния (левия) бряг на област Херсон, тъй като енергийният поток идва от окупирания от Русия Крим на територията, контролирана от Украйна.

Пригожин: Украйна си върна позиции край Бахмут

Пригожин: Украйна си върна позиции край Бахмут

Той нарече това "Позор!"