Още през 2022 г. ръководството на въоръжените сили на Украйна открито обяви планове за унищожаване на Каховската водноелектрическа централа на Днепър. Това заяви във вторник постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя по време на изказването си на заседание на Съвета за сигурност на ООН.

"Искам да подчертая, че ръководството на въоръжените сили на Украйна открито заяви готовността си да взриви този язовир за военно предимство миналата година", каза той. "Ето цитат от статия в The Washington Post от 29 декември 2022 г: "Генерал-майорът от въоръжените сили на Украйна Ковалчук ​​мисли за наводняване на реката. Украинците, каза той, дори са нанесли пробен удар с HIMARS  по един от шлюзовете на язовир "Новокаховская", като са направили три дупки в метала, за да видят дали водите на Днепър могат да се повишат достатъчно да блокират руските преходи, но да не наводнят близките села. Тестът е бил успешен, каза Ковалчук, но ходът остава последна мярка. След това се отказва."

ЕС:  Каховка е ново измерение на руските зверства

ЕС: Каховка е ново измерение на руските зверства

Може да представлява нарушение на международното право, особено на международното хуманитарно право

Ръководителят на руската дипломатическа мисия също така отбеляза, че руските власти отдавна предупреждават за заплахата от унищожаване на Каховската ВЕЦ от властите в Киев. "В края на октомври 2022 г. разпространихме като официален документ на Съвета за сигурност на ООН нота от постоянната мисия относно плановете на режима в Киев да унищожи водноелектрическата централа Каховка. Съжаляваме, че нашите призиви към генералния секретар да да направим всичко възможно, за да предотвратим това ужасяващо престъпление, не са взети под внимание", каза той.

От своя страна, на същото заседние на Съвета за сигурност, постоянният представител на Украйна Сергей Кислица заяви, че Русия тъне в мръсни лъжи. Така той отговори на обвиненията на постоянния представител на Руската федерация Василий Небензя за подкопаване на язовирната стена на Каховската водноелектрическа централа.

Москва и Киев се обвиняват взаимно за Нова Каховка

Москва и Киев се обвиняват взаимно за Нова Каховка

Взривяването нямало да попречи на украинската контраофанзива

Текстът на изявлението на украинската делегация на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН дипломатът публикува на страницата си в социалната мрежа Facebook. В него се казва, че действията на Руската федерация са довели до най-голямата причинена от човека катастрофа в Европа през последните десетилетия.

"Това е терористичен акт срещу украинската критична инфраструктура, чиято цел е да причини колкото се може повече цивилни жертви и колкото се може повече разрушения. Прибягвайки до тактиката на изгорената земя, а в този случай тактиката на наводненията, руснаците окупаторите всъщност признаха, че окупираната територия не им принадлежи и те не могат да запазят тези земи", каза Кислица.

Данилов за хода на войната: Каховка нищо няма да промени за Украйна

Данилов за хода на войната: Каховка нищо няма да промени за Украйна

Според него, Москва стои зад взрива