Ако в началото протестът беше консолидиран около исканията за оставки, в последните седмици се наблюдава оформяне на различни политически алтернативи в рамките на отделни групи от протестиращите. Това заяви пред БНР Геновева Петрова от "Алфа Рисърч".

По нейни думи първите дни на протестите срещу правителството са били белязани от анархо-левичарски прояви - бесилки, ковчези, въстания. В последните дни обаче имало съществена част от участниците, които заявяват своите цели и начини за постигането им чрез друг тип действия.

Според Петрова не се наблюдава пряка индикация за поява на нов политически субект, който да произтече от протеста. Тя обаче не изключи и такъв вариант предвид динамиката на ситуацията у нас.

Социоложката не прогнозира развитието на протестите да включва прояви на масова радикализация на българското общество.

 Ако някой е активирал "патриотите" да бутнат Борисов, тогава вървим към избори

Ако някой е активирал "патриотите" да бутнат Борисов, тогава вървим към избори

Илхан Андай: ДПС няма сметка от избори

Тя посочи, че решението за това дали изборите ще бъдат редовни, или предсрочни, ще бъде политическо.

Няма мощна обществена нагласа за предсрочни избори, заяви Петрова, позовавайки се на данни от социологически проучвания.

Според нея изходите от политическата криза са или предсрочни избори, или диалог.

"Президентът е взел страна в тази политическа криза и това затруднява нейното решаване. В някакъв момент обаче няма как да не се стигне до форма на диалог", коментира тя.

Петрова подчерта, че отговорност на участниците в кризата е нейното разрешаване, а политическото решение е свързано с някаква форма на диалог.

По нейни думи ситуациите на криза винаги са били много удобни за ДПС. Според нея ДПС се опитва да влияе явно или по-малко явно върху изхода на нещата.

Протестът бил успешен, но недостатъчен, за да събори Борисов

Протестът бил успешен, но недостатъчен, за да събори Борисов

Според Андрей Райчев ГЕРБ няма да даде властта на Радев