От Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) са изчистили всички просрочени задължения и няма такива към нито една държава и нито една Здравна каса към страните-членки на ЕС.

Това обяви от трибуната на парламента министърът на финансите Кирил Ананиев в отговор на въпрос на депутата от БСП Румен Гечев. Скандалът за задълженията на българската Здравна каса към чуждите възникна преди две години, когато стана ясно, че българи имат затруднения да се лекуват в чужбина заради натрупани дългове на НЗОК.

От 16 ноември Касата удължава служебно протоколите на хронично болните

От 16 ноември Касата удължава служебно протоколите на хронично болните

Целта е да се избегне струпване на хора в закрити пространства

Ананиев добави, че са проведени срещи с всяка една от държавите и в рамките на 2 г. са елиминирани задълженията, като те са авансово финансирани, тъй като изпълнението на бюджета го е позволявало. За целта са отделени 85 млн. лв.

Министърът на финансите отговори още на въпрос дали е редно да се вземат заеми от Учителския фонд, Националния фонд за европейски средства и АЕЦ "Козлодуй" и други за попълване на бюджетни дупки, зададен от депутата Владислав Панев от Демократична България.

Той каза, че от всички средства във фискалния резерв само Фондът за гарантиране на пенсионната система е целеви и не може да се използва за нищо друго. "Редно ли е при ликвиден ресурс над 5 млрд. лв. да изляза и да плащам лихви, но това не означава, че се вземат пари от НЗОК и други институции", каза Ананиев.

Касата няма да поема експерименталното лечение за болни без алтернатива

Касата няма да поема експерименталното лечение за болни без алтернатива

Това гласят промени в Закона за лекарствата

"Няма информация да не са изплатени парите както в социалната, така и в здравната система", съобщи още министърът на финансите и уточни, че при сигнал, че не са изплатени парите на която и да е структура, ще се сигнализира социалния министър Деница Сачева.