Депутатът от парламентарната група на "Воля" Нина Миткова заяви в кулоарите на парламента, че "Обединени патриоти" (ОП) са признали, че са подвели хората в предизборната кампания.

"От трибуната в пленарна зала Павел Шопов от ОП в прав текст потвърди, че са подвеждали хората, като обясни, че действително са обещавали 300 лева пенсия, но не веднага. Това трябвало да стане в рамките на 4-годишен мандат. Ето това условие обаче хората го чуват едва сега и не е присъствало като уточнение в предизборните им агитации и лозунги. Опитват се да се оправдават, че не изпълниха обещанието си, а толкова пенсионери им се довериха", коментира Миткова.

Патриотите се въздържаха за по-големи пенсии

Патриотите се въздържаха за по-големи пенсии

Преизчисляването на пенсиите не мина в Народното събрание

По думите ѝ, парите се обезценявали, животът поскъпвал постоянно, потребителската кошница се свива и е много вероятно след 2, 3 или 4 години, тези 300 лева вече да нямат същата стойност.

"ГЕРБ задават въпроса откъде да се намерят пари за вдигане на пенсиите. Нашата позиция е ясна отдавна - категорични мерки срещу корупцията и кражбите с фокус върху изпълнението на големи проекти в държавата и обществените поръчки", заяви Нина Миткова.

Според нея държавата трябва да използва всички свои властови механизми, за да спре порочната масова практика хората и работодателите да плащат осигуровки върху нереален и занижен доход. Ако всеки се осигурява върху реалната заплата, парите от осигуровки ще бъдат значително повече.

"Ние от "Воля" ще предложим и да се вдигне прагът от 2600 лева максимален осигурителен размер. Има много работещи с доста по- големи заплати и смятаме за справедливо и правилно който е с по- висок доход, да има по - голям принос за бюджета за пенсии", категорична беше Миткова.