Имаме език, вяра, свобода, народ, правова държава, но те не са ни дадени веднъж завинаги, битката за тях е всеки ден. Това обяви в Копривщица вицепрезидентът Илияна Йотова по повод 141 години от Априлското въстание, съобщават от "Дондуков 2".

Тя посочи, че днес ние живеем в сбъдната мечта на българските революционери - като един народ в една държава. "Но героите искаха още повече - обединение, сила, ценности и идеали. Дали го изпълнихме? Разделени сме, а обединението ни е нужно повече от всякога, лутаме се в каузите, а ни трябва посока", подчерта Йотова.

Тя допълни, че ценностите не са модерни, а имаме болезнена нужда от честност, чистота и порядъчност.

141 години от Априлското въстание

141 години от Априлското въстание

И тази година Панагюрище е център на честванията

Вицепрезидентът подчерта, че сме призвани да предадем делото на българските герои и националния дух на децата ни. По думите й родината е в земята и кръвта ни, но и е нашата съвест, в нашата отговорност за бъдещето.

Илияна Йотова изтъкна, че българските революционери са имали смелостта да накарат цял свят да се обърне към нашия народ, да покажат, че заслужаваме своята независимост и имаме своето място заедно с всички други народи в Европа.

Йотова е убедена, че тази решителност днес ни е повече от необходима и такива хора днес ни трябват - безсребърници, родолюбци и истински водачи. По думите й не можем да търсим националната си гордост само в миналото.

Вицето смята, че в 21 век предизвикателствата са нови, но не по-малко тревожни. "Наш дълг е гласът ни да се чува, да имаме големи цели, да вярваме и показваме, че не сме периферия, а страна с позиции, които трябва да се зачитат и уважават", подчерта Илияна Йотова.

Тя посочи, че някога сме искали Европа да погледне към нас, а сега сме част от тази Европа, взимаме решение наравно с другите и сме залог за мир и стабилност.

В Копривщица Йотова поднесе цветя на гроба на Тодор Каблешков и изгледа спектакъла "Първата пушка" - възстановка на епизоди от Априлското въстание с участието на над 200 самодейци.