Министерство на отбраната няма да се разграничи от останалите държавни ведомства и също ще насочи всички усилия към преструктуриране и оптимизиране на администрацията си.

Именно това бе един от ангажиментите, които пое правителството на Пламен Орешарски. Две нови дирекции ще заработят във военното министерство, където до момента функционират 22 самостоятелни дирекции или звена. Това обаче ще бъде за сметка на съкращаването на около 80 души от администрацията.

Министърът на отбраната Ангел Найденов е представил по време на днешното заседание на парламентарната комисия по отбрана намеренията си за създаване на нов устройствен правилник и съответно нова структура на ресорното министерство.

Найденов участва в редовния вече блиц контрол в първото заседание на военната комисия в началото на всеки месец, на което дава отговори на въпроси от депутати.

Едната нова дирекция ще носи името "Социална политика" и нейната задача ще е да осъществи поетия от министър Найденов ангажимент за водене на социалната политика като приоритет на министерството.

Другата дирекция е "Търговски дружества и отбранително мобилизационна подготовка". Целта й е да подпомага дейността на ръководството на министерството в контрола и повишаването на ефективността от дейността на 12 търговски дружества, които са под шапката на военното ведомство.

"Новите две дирекции обаче няма да са за сметка на увеличаване на числения състав на министерството, а на преструктуриране и на прехвърляне на дейности", посочи Ангел Найденов. Той изрази надежда още в следващата седмица да бъдат окончателно приети промените в Закона за отбраната и въоръжените сили, което ще отвори възможността устройственият правилник да бъде приет в началото на 2014 година и преструктурирането да започне.

Армията скоро ще може да се похвали и с нови униформи. Идеята е да се въведе единна тъкан в униформите на всички видове въоръжени сили, като целта е да няма разлика в униформите, които се доставят при всяка една обществена поръчка.

Екипите в различните въоръжени сили ще бъдат и с различни цветове и така ще може да бъде сравнявана всяка една униформа. "Става дума за далеч по-големи възможности за осигуряване на качествено, съвременно и съобразено с условията на служба и работа униформи", изтъкна още Ангел Найденов.