Независимо дали ГЕРБ ще спечели изборите или не, партията няма да управлява и лидерът ѝ няма да бъде повече премиер, дори да бъде сменен този лидер преди предсрочните избори. Това прогнозира пред БНР доц. Светослав Малинов, ръководител на катедра "Политология" във Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и бивш евродепутат от групата на ЕНП.

Той обясни, че в европейската политика редовно първата политическа сила отива в опозиция, защото не може да състави правителство. По негови думи никой не може да отрече символното значение на победа на изборите, но при липса на партньори, отиваш в опозиция, все едно си загубил изборите.

Малинов посочи, че кризата вече има много по-големи размери, отколкото преди два месеца, когато започнаха протестите.

Борисов обяви време за промяна
Обновена

Борисов обяви време за промяна

Премиерът написа това под новата си профилна снимка във Фейсбук

Политологът бе категоричен, че огромно мнозинство от гражданите смята, че този парламент е непълно изчерпан и трябва да се отиде на предсрочни избори. Според него опозицията ще продължи да проваля кворума в Народното събрание, а поддържането му ще зависи само от дисциплината на управляващите.

По негови думи правителството е в режим на оцеляване и въпреки че то имало ресурс да оцелее, при настоящата сложна ситуация режимът на оцеляване бил пагубен за гражданите. В момента не можем да си позволим правителство в режим на оцеляване, категоричен бе той.

Според Малинов в момента нестабилността на държавата се прехвърля като отговорност на ГЕРБ, а не на протестиращите. Той посочи, че отношението към премиера и ГЕРБ на европейско ниво е променено и това вече не може да се скрие.

В момента не можем да очакваме Европейският съюз да решава наш проблем, свързан с предсрочни избори и оставка на правителството - това е обидно за нас, но можем да сме сигурни, че илюзии няма никой, заяви политологът.

Борисов 4 - "Сървайвър" и какво ще стане?

Борисов 4 - "Сървайвър" и какво ще стане?

Политическа прогноза на Аналитична мрежа SOPHIA

Той обясни, че трябва да знаем на какво можем да се надяваме като европейска реакция, за да не очакваме "фалшиви неща и да не се разочароваме".

Ако нещо зависеше отвън, ние щяхме вече да имаме напълно завършена съдебна реформа, отбеляза Малинов.

По негови думи всичко опира до политическата воля в България, която обаче я нямало и Европейският съюз просто вдигал рамене.

От основно значение за качеството на нашия живот е българското правителство, а не европейската бюрокрация, категоричен бе политологът.