В Министерски съвет постъпват заявления за напускане на областни управители и техни заместници от цялата страна. От МС заявяват, че това е "акция" и е "безпрецедентна" и поставя на изпитание изпълнението на законовите задължения на изпълнителната власт.

Постъпилите заявления за напускане ще бъдат разгледани поетапно. Министерският съвет ще вземе решение във връзка с всяко едно от тях своевременно, като дотогава всички областни управители и заместник областни управители са длъжни да изпълняват функциите си.

От Министерски съвет припомнят, че областните управители имат широкоспектърни функции, имат ангажименти да координират регионалното развитие от името на правителството, както и да упражняват контрол върху работата на териториалните структури на централната власт, да следят за законосъобразността в дейностите на местната власт и др.

Асен Василев връща Румен Спецов начело на НАП

Асен Василев връща Румен Спецов начело на НАП

Министерският съвет освободи Борис Михайлов от длъжността

Припомняме и че докато течеше церемонията по гласуване и полагане на клетва от новото правителство начело с Николай Денков от Министерски съвет дойде прессъобщението, че Гълъб Донев е освободил всички заместник-министри от длъжност. Той обясни това си решение с изказаното от тях желание.

Николай Денков по време на церемонията по предаване на властта заяви, че счита тази постъпка за саботаж дори и само по предаването и техническото осигуряване на новата власт.

Нови 7 зам. -министри са назначени в петък

Нови 7 зам. -министри са назначени в петък

Някои от тях заемат постовете за пореден път