Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова е заявила, че би могло да се помисли за евентуално увеличаване на минималната заплата с оглед ограничаване ефектите от кризата, предаде БНР.

Масларова участва в годишната среща на главните секретари на националните икономически и социални съвети от страните членки на ЕС и генералния секретар на Европейския икономическия и социален комитет.

Социалният министър изрази надежда на следващото или по-следващото заседание на Министерския съвет тази стъпка да се обсъди.

В обществения сектор на минимална заплата са около 46 000 души и в този смисъл държавата би могла в сектора да си позволи такава стъпка, заяви още тя.

Минималната заплата е обвързана и с плащанията по Националния план по заетостта, добави тя.

"Колкото и периодът да е такъв, че каквото и да се направи се търсят някакви поддтекстове, не трябва да се чака да минат изборите, а трябва да се действа разумно и, който и да управлява след това, страната да поеме нормално щафетата и да се върви напред", каза Масларова.

Социалният министър не каза с колко може да се вдигне минималната заплата, но подчерта, че това ще е една от най-ефикасните мерки в условията на криза.

"Това е нещо, което трябва да се прецезира и тази и другата седмица, колкото и да е изборно ще обсъждаме тези стъпки", допълни тя.

Много от страните членки на ЕС са предприели намаляване на преките данъци и осигуровки, но според Масларова този механизъм е неприложим за България, защото страната ни е с най-ниски данъци.