Интеграция на ромите чрез образование. Това е единствената алтернатива на настоящото състояние в страната според вицепремиера Меглена Кунева.

В изказването й пред форума „Предизвикателствата пред икономическото развитие" един от основните акценти бе именно включването на ромите в икономическия живот на страната като едно от ключовите предизвикателства на бъдещето.

¼ от влизащите на пазара на труда през 2020 година ще бъдат роми, подчерта Кунева и в контекста на тенденцията за застаряващото население на България посочи, че няма да има кой да работи.
Един от важните въпроси, според Меглена Кунева, е как как да привлечем нова работна ръка - „хора, които да се развиват тук и да плащат своите данъци у нас".

Вицепремиерът призна, че състоянието на интеграция на ромите у нас в момента е много тежко и се намираме много по-назад от това, което е било преди няколко десетилетия.

Затова нашите усилия трябва да бъдат насочени именно там - да интегрираме българските роми чрез образование. Няма друга алтернатива", каза Меглена Кунева.

Тя обърна внимание и на значението на държавната политика по отношение на развитието на бизнеса и конкурентоспособността. Не е работа на държавата да отваря заводи, каквито призиви има.
Важното, според вицепремиера, е да създадат възможно най-добрите условия за бизнеса, който от своя страна да отвори реални работни места.

Ако не повишим конкурентоспособността ще отпаднем от състезанието на нациите, предупреди Кунева.

Тя допълни, че за да се случи това, трябва да има работещи и силни институции, електронно правителство и засилена борбата с корупцията.

Вицепремиерът каза обаче, че у нас най-устойчивата институция е манталитетът - как възприемаме тези около нас, държавата, светът.