Какво бъдеще на Европейския съюз желаят гражданите, как Европа може да се справя по-добре с големите предизвикателства на деня и какви умения са необходими за младите хора, за да намерят добра работа и да се включат активно в обществения живот.

Това бяха част от разискваните теми в събитието под надслов "Важна е Европа, важен си ти", част от инициативата за популяризиране на активното европейско гражданство, което се проведе във Варна.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев също участва в граждански диалог с еврокомисар Тибор Наврачич по актуални въпроси на образованието, реализацията на младите хора и бъдещето на ЕС, който се проведе във Варна. 

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на младежта и спорта. 

Кралев определи бъдещето на България в Европа като гаранция за стабилност. По думите му е важно младите хора да имат достъп до информация и да бъдат подпомагани всички неправителствени организации, работещи в сектора на младежките политики, за да изпълняват по-ефективно дейността си.

"Още от първия ми мандат като министър правим всичко възможно да привлечем повече ресурс, който да бъде предоставен на младежкия сектор и да стимулираме колегите в големите министерства-мастодонти, които също имат много сериозен ангажимент към младежките политики, да бъдат по-отворени, по-активни в предоставянето на информация за вас", обърна се той към присъстващите.

Министърът подчерта, че един от основните приоритети на правителството е реформата в образователната система.

"Поехме ясни ангажименти към българското общество, които ще изпълним до края на мандата", подчерта той. Красен Кралев обясни, че Министерството на младежта и спорта е тясно свързано с образователната система и младежките политики. Според него българската образователна система е на достатъчно високо ниво и даде пример със себе си. "Завършил съм образованието си изцяло в България и имам самочувствието да съм един от най-образованите европейски министри в моя сектор", категоричен бе той.

На въпрос как да задържим младите хора в България и как те да участват по-активно в правенето на политики министър Кралев заяви: "Наша и Ваша отговорност е да убедим обществото ни да не бъде толкова консервативно и да подкрепяме кадърните млади хора във всички сектори".

Той даде пример със заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев, който е изключително подготвен за поста млад човек, но е получил големи критики заради възрастта си. Красен Кралев подчерта, че външният министър на Австрия също няма 30 години.

"Ние даваме възможност за развитие на всеки образован и амбициозен млад човек. Трябва да се създаде една категорична подкрепа за промотирането на млади хора", подчерта още спортният министър.

Поредицата от срещи се организира от Европейската комисия. На форума във Варна взеха участие президентът на България Румен Радев, представители на академичните среди, публични личности, младежи, студенти и ученици.