Споразумение за сътрудничество в сферата на борбата с корупцията и повишаване на административния капацитет са обсъдени на среща в Министерския съвет. В нея участваха Лена Бориславова, началник на политическия кабинет на министър-председателя, Светла Симидчиева, политически съветник на министъра на финансите, Калин Славов, изпълнителен директор на Асоциация "Прозрачност без граници", и Роман Прах, представител на Базелския институт за добро управление, с който правителството преди два месеца сключи споразумение за сътрудничеството в сферата на антикорупционните практики. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет

На срещата бе обсъден разработеният от международната антикорупционна организация Transparency International - Пакт за почтеност. Документът представлява договор между възложителя и участниците в процедурата на обществената поръчка, който дава възможност за независим граждански мониторинг, извършван от външен независим наблюдател. Основната цел е да бъдат подпомогнати усилията на публичните институции, бизнеса и гражданското общество в противодействието на корупцията и за по-ефективното управление на публичните средства.

Кирил Петков: Корупцията е инструмент за чуждо влияние

Кирил Петков: Корупцията е инструмент за чуждо влияние

Той отново посочи "Турски поток" като пример за корупция

Изпълнителният директор на Асоциация "Прозрачност без граници" Калин Славов посочи, че в последните години моделът за борба с корупцията е бил да не се говори за нея, което е затруднявало работата на неправителствената организацията.

По инициатива на кабинета на премиера е обсъдена възможността за провеждането на форум под егидата на Петков, в който да участват представители на неправителствения сектор и на правителството. Целта е да се набележат проекти, при които да може да се приложи сключването на Пакта за почтеност. Така ще се активира и дискусията в обществото за по-справедливо разпределение на обществените ресурси, смятат участниците в срещата в МС.