Идеята екопътеките до Стобските пирамиди да бъдат отдадени под аренда или на концесия бе единодушно отхвърлена от общинските съветници в Кочериново. Две екопътеки водят до природния феномен Стобски пирамиди над кюстендилското село Стоб, информира БНР.

Дебатите дали природният феномен може да се отдаде на частно външно дружество продължиха повече от час. "Напрежението в селото е невероятно и ако беше решено обратното, не мога да отговарям", обяви кметът на село Стоб Георги Ставрев.

Валери Симеонов готви Национална стратегия за развитие на концесиите

Валери Симеонов готви Национална стратегия за развитие на концесиите

Да наложи политическа воля за ефективно изпълнение чрез концесия на нужни проекти

По-рано днес жители на кюстендилското село Стоб се обявиха против намерението на Общината в Кочериново да отдаде под аренда двете екопътеки към природния феномен Стобски пирамиди. По време на обсъждането на темата в Общинския съвет недоволните граждани заявиха, че ще започнат протести, ако решението бъде прието.

В Стоб са категорични, че Стобските пирамиди трябва да останат с досегашния си статут и да не са частни. Кметът Георги Ставрев обясни, че и на двете пътеки работят четири касиерки.
"Те събират такса с касов апарат, както е по закон, парите се отчитат в общината. Знаем вече за всяка година колко пари се изкарват, така че за мен това е без коментар. Не знаем кой ще е собственикът", допълни Ставрев.

Оказва се обаче, че въпреки високата посещаемост, дали заради лошо управление, или неефективна система по пропускателния режим, но Стобските пирамиди засега носят само загуби, твърди кметът на общината Иван Минков.

"Всяка година се субсидира с около 6 хиляди лева. Билети се късат, дават се, обаче е на загуба. Всяка година даваме за поддръжки и не можем да се справим", каза Минков.

Окончателното решението на съветниците се очаква в ранния следобед.